Снимка: Дарик
Снимка: Дарик / Колежът в Дряново отвори врати
Преподавателите в колежа са седем, обучени в Англия
Днес в Дряново се състоя официалното откриване на Висшия колеж по биодинамика. В него са записани 20 студенти, част от които са жители на други населени места от страната.

Николай Зайцев, създател на концепцията за колежа, информира, че част от тях са фермери, които искат да повишат своето образование и да подобрят производството си. Логиката на обучение е съобразена с английския модел на този тип образование - с повече практики.

Колеж по динамично биоземеделие отваря врати в Дряново до две години

"Биодинамичното земеделие има етапи, един от които е биоземеделието. За да сертифицираш фермата си, е необходимо да усвоиш уменията и на едното, и на другото. Процесът е петгодишен и завършва с оценка от страна на немска сертифицираща организация."

Преподавателите в колежа са седем, обучени в Англия. Някои са агрономи, други преподаватели в частни учебни заведения, специализирани в областта на земеделието. Предвиждат се и гостуващи преподаватели.

"Градът е малък, обаче потенциалът му е огромен", така Зайцев коментира защо Дряново е избраното населено място за създаване на колеж по биодинамика. Той посочи, че тук има около 1200 билки на квадратен километър. В същото време Дряново е мястото в България с най-много слънцестоене.

Започва процедура по акредитация на Дряновски колеж по биодинамично земеделие

Зайцев изтъкна ролята на кмета Мирослав Семов, който е създал условия за създаване на такъв колеж. В следващите месеци, до края на годината, ще бъде развита втора специалност, освен сегашната "Биодинамичен фермер-мениджър" - "Интелигентно земеделие", в която ще се учат аквапланика, хидропланика, градско земеделие и роботика в земеделието.