Кметовете правят първа копка
Кметовете правят първа копка / Областен управител Габрово

Днес преди обед в Дряново ще бъде направена първата копка на проект „Прилагане на децентрализиран модел за управление на био-отпадъците в общините Севлиево, Дряново и Сухиндол, включително изграждане на необходимата техническа инфраструктура – система за разделно събиране и съоръжение за рециклиране на събраните био-отпадъци“. 

Севлиево, Дряново и Сухиндол започват прилагането на децентрализиран модел за управление на био-отпадъците

Съгласно проекта ще бъдат изградени две инсталации за компостиране на територията на общините Дряново и Севлиево, със съответните капацитети - 900 т. и 3000 т. годишно третирани биоразградими отпадъци. Съоръжение в община Севлиево ще представлява технология за компостиране на редове на открито с принудителна аерация. Системата за разделно събиране за площадка Севлиево, ще обхваща самия град и 10 населени места с население над 500 души, а за площадка Дряново ще обхваща град Дряново и 1 населено място. За община Сухиндол се предвижда изграждане на площадка за компостиране на място.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на ОП „Околна среда” 2014-2020 г., съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата му стойност е 2 230 595,39 лв., от които 1 557 812,45 лв. европейско и 274 908,08 лв. национално съфинансиране.