В четири природни парка приключи пролетното залесяване по „ЛАЙФ +”
В четири природни парка приключи пролетното залесяване по „ЛАЙФ +” / Дарик Габрово, архив

Приключи тазгодишното пролетно залесяване на фиданки в природните паркове Врачански Балкан, Българка, Сините Камъни и Витоша, съобщават от Изпълнителната агенция по горите. То се извършва в рамките на проект „Опазване и възстановяване на 11 типа природни местообитания край реки и влажни зони в десет защитени зони в българските гори", който се реализира от дирекциите на десет природни парка към Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и WWF. Целта на пролетното залесяване, извършено изцяло с местни видове е възстановяване на горските местообитания в природните паркове, които са защитени зони от Европейската екологична мрежа Натура 2000.

На обща площ от 106 дка в Природен парк „Българка" бяха залесени 53 800 броя фиданки от видовете черна елша, върба и планински ясен. Целта е възстановяване на алувиалните гори, а за възстановяване на склоновите гори са използвани дървесните видове бук, зимен дъб, явор и сребролистна липа. През последните седмици вече се извърши първото отглеждане на новите насаждения, като до края на годината предстоят още две.

 Донор на проекта „Опазване и възстановяване на 11 типа природни местообитания край реки и влажни зони в десет защитени зони в българските гори„ е програма „LIFE +", която е финансов инструмент за околна среда на Европейския съюз (ЕС). Продължителността му е от януари 2010 г. до юни 2014 г. Общата стойност е 1 236 834 евро, в т.ч. 615 199 евро съфинансиране от ЕС. Очакваните резултати са премахване на чужди дървесни видове на обща площ от 76.5 хектара.

Възстановяване на 80 хектара природни местообитания чрез залесяване с местни видове и храсти и 1,4 хектара с характерни растителни видове. В проекта е заложено също опазването на чувствителни местообитания чрез поставяне на специализирани съоръжения, като огради, скари, мостчета и туристически кътове на обща площ от 240,6 хектара с цел ограничаване на човешкото въздействие. Предвидено е и почистване на площ от 97,5 хектара.