Сътрудничеството между Габрово и Тун продължава
Сътрудничеството между Габрово и Тун продължава / Дарик Габрово, архив

Предстои реализирането на един от най-значимите проекти в културния обмен между Габрово и Тун за тази година - откриването на изложбите „Карикатури от Щройн" и „Светът в огледалото на НЕБЕЛШПАЛТЕР" на 27 септември 2012 година от 17.30 часа в Дома на хумора и сатирата - Габрово, съобщават от общинската администрация. Проектът е част от Програмата за съвместна дейност Габрово - Тун 2012 г.

Михаел Щройн е карикатурист от Тун и по думите на главния редактор на швейцарското сатиричното списание НЕБЕЛШПАЛТЕР Марко Ратшилер в момента се числи към най-големите портретни карикатуристи на Швейцария.

Швейцарското сатирично списание НЕБЕЛШПАЛТЕР тази година празнува 137 години от основаването си на първи януари 1875 година. То излиза без прекъсване до днес, което го превръща в най-старото сатирично списание в цял свят.

За откриването на изложбата в Габрово пристигат карикатуристът  Михаел Щройн и настоящият главен редактор на НЕБЕЛШПАЛТЕР Марко Ратшилер.

Културният обмен между партньорските градове Габрово и Тун има шестнадесетгодишна традиция - нещо повече: той стои в основата на първите контакти между двата града, които прерастват в дългогодишно и ползотворно интензивно партньорство. Представянето на изложби на български и швейцарски творци винаги е било събитие, предизвикващо голям интерес  - не само поради чисто художествената стойност на творбите, а и поради възможностите за запознаване с културата на партньора и най-вече за непосредствени контакти и сближаване.