Севлиево кандидатства с проекти за туристически атракции и демонстрация на варене на ракия
Севлиево кандидатства с проекти за туристически атракции и демонстрация на варене на ракия / netinfo

       Малки, но оригинални трябва да бъдат проектите, заложени в Стратегията за местно развитие, която трябва да бъде изработена от Местната инициативна група (МИГ) по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) чрез нейната Ос 4 ЛИДЕР. Това каза пред публично-частните партньори експерт-обучителят Ива Таралежкова по време на секторните информационни срещи проведени в Севлиево.

      На срещата с представителите на неправителствения сектор, предимно секретари на селски читалища, г-жа Таралежкова разясни подробно целите, осите, и мерките по ПРСР и характеристиките на подхода ЛИДЕР. Според нея и по трите оси на програмата членовете на МИГ могат да предложат за финансиране различни малки проекти. Според нея част от проектите могат да бъдат свързани с възобновяване на стари занаяти, със залесяване, със закупуване или подмяна на противопожарната техника по селата, с развитие на селския туризъм и атракции за гостите, с възстановяване на стари изби и демонстрации на варене на ракия и др.

      Основната задача на МИГ е мобилизиране на наличния местен потенциал и ресурси за развитие на отделните райони. В състава на групата влизат представители на местната власт, бизнеса, селското стопанство, обществени организации и др. Те трябва да разработят стратегия, с която да кандидатстват за финансиране пред Министерството на земеделието и храните. Стратегията трябва да съответства на ПРСР, на Общинския план за развитие и стратегически и планови документи на местно и регионално ниво. Работният вариант на Стратегията трябва да бъде готов до края на тази година.