/ Цветомир Цанков

Националната Априловска гимназия винаги е била средище за множество културни събития и дейности, интелектуални игри и мероприятия. Тази година от месец февруари в гимназията започна да работи киноклуб, в който учениците могат да надникнат в дебрите на седмото изкуство и да научат повече за създаването на редица култови продукции. Киноклубът е част от програмата на Министерството на образованието и науката за извънкласни  дейности.

Лектор е музикантът, актьор и книжар Цветомир Цанков. Самият той споделя, че по време на сбирките ще се обсъждат проблемите и позитивите на българското кино, тайните на черно-бялата лента, големите имена в кино индустрията, ежегодните награди и още много теми. Ще се провеждат и уроци на открито, тематични игри и други.

Цветомир Цанков започва поредица кинолектории на тема „Джазът в киното“

Днес, когато ниският интерес към културата е толкова наболял проблем, подобна общност в училище би била полезна, за да помогне на подрастващите да вникнат по-надълбоко в проблематиката и философията на изкуството, вложени при направата на известни филми, които са спечелили награди заради психологическото си въздействие, а не заради високия бюджет. Ще се разглеждат също тънкостите при писане на сценарий, режисьорската и актьорската работа. Ще се споменава също и неоспоримата връзка на киното с музиката, литературата и изобразителното изкуство.

Киноклубът ще бъде и чудесна възможност за тези, които искат да се развиват в тази сфера, да открият призванието си и да следват мечтите си. Най-вече целта на подобни проекти е да подтикне младите да видят красотата в изкуството на човешката природа и мислене, когато технологиите и механичните кликвания ни превземат все по-бързо. Макар и последно по ред на поява, киноизкуството съчетава едни от най-важните елементи на човешката същност и това го прави значимо знание по пътя към личностно израстване.

Автор: Йоана Йорданова, 10 а клас, НАГ