Проект на парк Българка
Проект на парк Българка / netinfo

“Демонстрационен център “Българка”- модел за опазване на биоразнообразието чрез алтернативен туризъм и устойчиво земеползване” се нарича одобреният проект на Природен парк “Българка”. Той е по Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд. Стойността му е 125 хил. лв., от които външното финансиране е 67 хил. лв, останалите средства са от собствения приход на Дирекцията на Парк “Българка”.

Проектът ще се реализира в рамките на 1 година и ще започне след като бъде подписан договорът за финансиране. Това вероятно ще стане в началото на месец март. Целта на разработката е изграждането на информационен посетителски център в близост до Архитектурно-етнографският комплекс “Етър” край Габрово.

В него ще се демонстрират възможностите за устойчиво управление на защитената територия, както и уникалното биоразнообразие на парка. Ще бъде насочено вниманието на туристите към възможностите за възстановяване на стари земеделски практики и на овощни градини с типично габровски сортове плодове. От Парка имат идея да създадат пилотна овощна градина край Соколския манастир, която да бъде генна банка за старите видове овощни дръвчета.

Експерти от Института по високопланинско животновъдство и земеделие в Троян ще пристигнат, за да направят оценка на местните сортове овошки.

Предстои и разработването на туристически продукт, който ще се предлага на туроператорските фирми.

"Това ще даде възможност на туристите, които идват на Етъра, да се запознаят с възможностите за алтернативни форми на туризъм, които могат да се развиват на територията на парка", каза Директорът на Парк "Българка" Мая Радева.