Проект Домашен помощник представят днес в Дряново
Проект Домашен помощник представят днес в Дряново / netinfo

Проектът “Заедно с теб - предоставяне на услугата “Домашен помощник” ще бъде представен днес на пресконференция в Дряново. Той е финансиран от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” и е спечелен от Община Дряново в партньорство със Сдружение “Дружество за социално подпомагане”.

Проектът цели подобряване качеството на живот и преодоляване на социалната изолация на хора с различни видове трайни увреждания и на самотно живеещи лица, чрез осигуряване на постоянна и качествена домашна грижа за задоволяване на основните им жизнени потребности. Същността на проекта е да се предоставят пакет от социални услуги на хора с проблеми от здравословен характер.

В Община Дряново действат две социални заведения “Дом за възрастни с деменция” и “Дом за възрастни с психични разстройства” с общ капацитет 162 души. По реда на Закона за социално подпомагане и Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, четири вида социални услуги в общината са предоставени на външни доставчици. В тази връзка предоставянето на социална услуга “Домашен помощник” е последваща стъпка за затваряне на социалната инфраструктура на общината.

Социалната услуга “Домашен помощник” е предвидена да се предоставя на 46 лица в здравен и социален риск в селата Гостилица и Царева ливада. Проблемите на тази целева група са изведени след направени проучвания и проведени предварителни срещи, съвместно с неправителствения сектор сред потенциалните потребители на социалната услуга “Домашен помощник”. Специалисти от отдел “Социална закрила” към Дирекция “Социално подпомагане” в Севлиево ще изготвят оценки за общото физическо и психическо състояние на потребителите и способността им да се справят с ежедневните си дейности, с разписани конкретни дейности, насочени към задоволяване на индивидуалните им потребности.

Проектът създава условия за обгрижване на 46 лица с трайни увреждания в обичайна семейна среда, близко до роднини и приятели и намалява риска от зависимост от институционален тип грижи. Ще бъдат разкрити 18 нови работни места. Общата стойност на проекта е 53 640 лв., от които отпуснатата безвъзмездна помощ от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” е 49 043 лв.