Послания до природата от Писмо в бутилка
Послания до природата от Писмо в бутилка / Община Габрово

Успешно приключи първият в България експеримент за „пускане“ на Писмо в бутилка, но не в морето, а по пътя на отпадъка. На сепариращата инсталация, разположена на територията на регионалното депо за неопасни отпадъци, бяха „уловени“ 12 послания.

Закарайте строителния отпадък на депото, вместо да го изхвърлите в гора край пътя

Писмата в пластмасови бутилки бяха написани по време на събитието Код: Зелено, а по-късно всички послания бяха пуснати в жълтите контейнери за отпадъци, в различни точки на града. Служителите на сепариращата инсталация с нетърпение очакваха по лентата за сортиране да преминат обозначените с жълт стикер бутилки. 12 послания бяха открити сред 45 тона отпадък, които средно на ден постъпват на сепариращата инсталация от нашия град. Откритите послания вече са прочетени, а техни снимки може да видите в галерията по-долу.

Община Габрово
Послания до природата от Писмо в бутилка

Организаторите на „Писмо в бутилка по пътя на отпадъка“ вярват, че с този експеримент доказваме нещо изключително важно – от огромно значение е да разделим отпадъка и да го изхвърлим в правилния контейнер, за да може той да измине пътя си и да има бъдеще, да бъде рециклиран.

Срещу обелки от плодове и зеленчуци, листа, утайка от кафе и чай ще получите качествен почвен подобрител

За всички участници в експеримента е планирана специална среща, на която ще прочетем откритите писма, а кои послания останаха неуловени и какво гласят те, предстои да разберем от техните автори.

Община Габрово
Послания до природата от Писмо в бутилка

Община Габрово благодари на всички, отправили послание в „Писмо в бутилка по пътя на отпадъка“, а тези, които не успяха да се включат, ще могат да го сторят в предстоящото второ издание на инициативата.