Пчелите са посредници между видимия и невидимия свят, благословени са да създават мед

Пчелите са посредници между видимия и невидимия свят, благословени са да създават мед
Пчелите са посредници между видимия и невидимия свят, благословени са да създават мед / netinfo

Св. Прокопий е закрилник на пчелите, пчеларите и меда. Името Прокопий означава „преуспяващ". В раннохристиянските представи пчелата е символ на Възкресението на Христос и на безсмъртието на човешката душа.

В ранно утро жените на пчеларите изпичат два обредни хляба, за да събират пчелите много мед. Преди да е изгряло слънцето, за да сварят пчелите в кошерите, пчеларите занасят хлябовете в пчелина. Питите се прекадяват 3 пъти с тамян, намазват се с мед и се раздават за здравето на семейството и общността, да се роят пчелите в кошерите, да има плодородие през годината.

Пчеларите вземат от всеки кошер по малко от новия мед за лек, защото се вярва, че първия мед, който извадят има магически свойства и с него се лекуват всякакви болести. После всички отиват на църковна служба, посветена на св. Прокопий, носейки по паничка мед за освещаване, която се оставя да пренощува в храма.

В народната вяра пчелите са посредници между видимия и невидимия свят и помощници на Бога. Благословени са да създават мед. Дори и злите сили не им пакостят, заради любимата си храна. Затова болестите, злосторните същества, орисниците, вилите и самодивите биват умилостивявани с мед или медени питки. С този мед мажат питката в чест на Баба Шарка. От него слагат на челцата и бузките на децата, момите и невестите, за да ги пази от лоши очи или урочасване, за да им е сладък животът.

На 9 и 10 юли от 10:30 ч. до 17:30 ч. на Поляната до хотел „Странноприемница“ в Етнографски музей на открито „Етър” се провежда ХІV Национален пчеларски събор.

Съборът е посветен на Св. Прокопий, закрилник на пчелите, пчеларите и меда. В него ще вземат участие утвърдени пчелари от цялата страна.

 

Ще се проведат два конкурса – „Най-вкусен мед” и „Най-добре аранжиран щанд”.