Обсъждат тегленето на общински заем в Севлиево
Обсъждат тегленето на общински заем в Севлиево / Дарик Габрово, архив

Публично обсъждане на общински заем от ФЛАГ за разплащане по проект за изграждане на парк „Казармите" ще се състои на 6 януари, съобщават от общинската администрация в Севлиево. За реализацията на проекта Община Севлиево изпълнява договор  за  безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие", в размер на 3 693 075,44 лв. Предвидено е и съфинансиране от общинския бюджет в размер на 195 600 лв.

Договорът е подписан на 16.07.2010 г. и трябва да приключи за 24 месеца.
За изпълнението му са сключени споразумения с подизпълнители, като заплащането по тях  извършва  Общината, а  след отчитане на целия проект сумите ще бъдат възстановени.

За тези разплащания е необходимо да се осигури мостово финансиране от 2 904 400 лв., което може да се получи от Фонда за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ ЕАД. Размерът на лихвите по мостовото финансиране е 105 535,16лв. и за съфинансирането - 20 018,33лв.

Заемът ще бъде погасяван от настоящи и бъдещи постъпления по бюджетната сметка на Община Севлиево, също така от собствени приходи и общата изравнителна субсидия.

На публичното обсъждане ще бъде предоставена пълна информация за сроковете на усвояване на средствата от мостовото финансиране, възстановяването на средствата от Оперативната програма „Регионално развитие" и графика за погасяване на кредита. Обсъждането е насрочено за 13 часа, в зала 300 на Община Севлиево.