Община Габрово плаща допълнително за такса „депониране
Община Габрово плаща допълнително за такса „депониране / Дарик Габрово, архив
Община Габрово плаща допълнително за такса „депониране"
37613
Община Габрово плаща допълнително за такса „депониране"
Община Габрово плаща допълнително за такса „депониране"
  • Община Габрово плаща допълнително за такса „депониране"
  • Община Габрово плаща допълнително за такса „депониране"

 

Около 400 000 лева допълнително ще трябва да плаща Община Габрово за такса „депониране". Тя включва две такси. Едната е с постановление от Министерски съвет, а другата е по закона за управление на отпадъците, съобщи на брифинг кметът на града Николай Сираков.

Сумата ще бъде преведена по сметка в РИОСВ -Велико Търново и няма да бъде използвана за нищо друго освен за рекултивация на депото, 30-годишен мониторинг и изграждане на нова клетка. Тези отчисления с изменението на Закона за местни данъци и такси от декември 2010 година, в сила от 1 януари 2011 година, са включени в разходите на база, на които се определя такса "Битови отпадъци".

Допълнителното плащане, както и увеличението на горивата водят до преразглеждане на размера на такса „битови отпадъци". Така на последната си среща  местните парламентаристи приемат тя да се увеличи с 0,5‰ за жилищните имоти в града. Размерът за граждани стана на 2,8‰, като реалното увеличение е с около 6 лв. при 10 000 лв. данъчна оценка на имота.

За юридическите лица промилът падна от 4,9 на 2,8. През миналата година са определени данъчни оценки на имотите на юридическите лица на базата на характеристиките на имота. Получената данъчна оценка е сравнена с отчетната им стойност. Като база за определяне на данък недвижими имоти и такса битови отпадъци за тази година се ползва по-високата оценка.

Коментарът на кмета в звуковия файл: