Носителят на Аскеер „Ромео и Жулиета“ отива в „Аполония“
Носителят на Аскеер „Ромео и Жулиета“ отива в „Аполония“ / Община Габрово

Драматичен театър „Рачо Стоянов“ е получил покана да представи своя спектакъл „Ромео и Жулиета“ по време на Празниците на изкуствата „Аполония” в Созопол през месец септември. Това съобщи директорът на театъра Невена Митева на среща с кмета на община Габрово Таня Христова.

Поканата за разговор към целия екип на спектакъла бе по повод  двете престижни награди - за представление на режисьора Петринел Гочев и за сценография на Юлияна Войкова-Найман, с които „Ромео и Жулиета“ бе удостоен от „Академия Аскеер". Представлението на габровския театър получи общо четири номинации от сцената на театър „Българска армия“, а малко по-рано тази година - и две номинации за наградите Икар.

„Това е голям пробив, защото малък театър никога не е получавал Аскеер за представление“, сподели г-жа Митева. „След този успех се радваме на голям интерес от страна на млади и талантливи актьори и вече можем да избираме“, допълни тя.

Кметът на Габрово поздрави актьорите за високото признание, което са получили както от зрителите, така и от представителите на театралната гилдия. Таня Христова покани екипа на спектакъла да проследи конференцията на Комисията за образование, младеж, култура и научни изследвания (EDUC Commission) при Комитет на Регионите на Европейския съюз, която ще се състои на 1 юли в зала „Възраждане“ и тема на обсъжданията ще бъде  „Насърчаване на културния и творческия сектор като ключови фактори за повишаване на местната и регионалната конкурентоспособност и привлекателност“.

Таня Христова запозна своите гости и с разработения проект по програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства “ за възстановяване на Вариететния театър, който Община Габрово ще реализира, ако бъде одобрен и финансиран.

Тама на разговор бяха и амбициите на младите артисти да играят не само в театъра, но и в киното, което стана повод кмета на града да отправи покана към всички тях за започващия на 11 юни София филм фест в Габрово.