Необходимо е професионално ориентиране на завършващите ученици
Необходимо е професионално ориентиране на завършващите ученици / Център за социални идеи

Заплатата, която учениците от горната степен очакват да получават, когато започнат работа по специалността, се приближава като стойност до посочената в официалната статистика.

Това показват резултатите от проекта „Бъди активен...”, който се реализира от Център за социални идеи в партньорство с ПГТ „Пенчо Семов”.

"В началото бяха набрани доброволци от гимназията, след което те бяха включени в двудневно неформално обучение в базови социални умения и компетентности. Бяха сформирани фокус групи чрез ролева игра, като участниците не знаеха какви желания посочват останалите. Избраните професии са аниматор, еколог, маркетинг-мениджър и кинезитерапевт.

Всяка група изготви презентация за съответната професия и излъчи говорител, който я представи пред останалите участници. Резултатите от направените тестове в хода на тренинга показаха пълно покриване с вече избраната професионална насоченост на учениците. В хода на работата по групи стана ясно, че има подчертан интерес към темата за лидерството. Участниците се дискутираха за общото и различното между това да си лидер и мениджър. Учениците бяха запознати и с основните трудови, осигурителни и социални права", информират от Център за социални идеи.

В часа на класа доброволци са  направили презентации пред съучениците си. Интерес е предизвикала дискусията с работодател, който представил своята гледна точка при подбор на персонал.

"Целта на тази среща беше да се срещнат представите на младежите с реалната картина на пазара на труда. Направената презентация от обучителя показа, че нивата на трудови възнаграждения, посочени от учениците са близки до тези, посочени от официалната статистика. В продължилата в неформална обстановка дискусия след края на часа на класа бе изразено съгласие относно необходимостта от провеждане на професионално ориентиране на завършващите ученици, като в него бъде включено и запознаване на учениците с техните трудови и социални права, за да могат завършващите да излязат на пазара на труда по-подготвени и информирани", съобщават от неправителствената организация.

Проектът "Бъди активен ..." разшири кръга от заинтересовани младежи по темата за професионалното ориентиране. Създадените  контакти между младежи, НПО и работодатели ще послужат в бъдещи съвместни проекти.