Ученическа униформа в Априловска гимназия. 1937 г.
Ученическа униформа в Априловска гимназия. 1937 г. / НМО

С четири различни по тематика мобилни изложби, Националният музей на образованието – Габрово показва богатството на своите фондове в историческите музеи на Кнежа и Радомир, в Балабановата къща – Пловдив и в Педагогическия факултет на Великотърновския университет. Предстоят гостувания на още две изложби – във Враца и Велики Преслав.

„Освен да обогатяваме колекциите и фондовете нашата музейна стратегия изисква чрез съвременна визуална автентичност да ги представяме и популяризираме извън залите на Националния музей на образованието“, коментира директорът на НМО Мая Карагьозова.  „Силният интерес към мобилните ни изложби в цялата страна е още едно доказателство за това. Чрез тях съхранената памет за българското образование присъства и оживява в нова среда, пред нова публика и създава нови културни пространства.“

Мобилната изложба в Педагогическия факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” е под наслов „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си”. Тя показва историята на българското възрожденско училище от просветното дело до светското образование; появата на първите класни училища и гимназии; училищната уредба и организация; дейността и ролята на училищните настоятелства; първите учителски събори.

 

НМО
Първи учителски събор в Пловдид. 1870 г. Той създава общи училищни наредби и еднакво учебно съдържание за училищните планове в региона


Представени са оригинални издания на граматики и буквари, взаимоучителни таблици, съгласителни писма на учители, кореспонденция между училищни настоятелства, отчети за успеха и поведението на учениците. Различни документи за волни помощи и разписки за дарени суми проследяват материалното изграждане на възрожденското училище.

В Балабановата къща в Пловдив гостува изложбата „И ний сме дали нещо на светът…”, която показва значимостта и европейското измерение на делото на Светите братя Кирил и Методий и многостранния израз на почитта и преклонението към тях – в житийната и учебна литература, в иконографията, живописта и скулптурата, филателията, в училищните символи и празници, в паметниците.

 

НМО
Инклинатор – 1981 г. Използва се като уред за измерване на магнитното отклонение.


„Учениците имат должност” е третата мобилна изложба на Националния музей на образованието, която се приема с интерес в Историческия музей в Радомир. Тя е исторически преглед на училищната дисциплина като елемент от цялостното развитие на образователната система от Възраждането до наши дни. Показани са първите правилници за училищния ред и училищното законодателство, годишни отчети, униформени облекла, награди и наказания, ученически книжки и бележници, годишни свидетелства и други.

Тази година се навършват 180 години от създаването на първия правилник за поведението на учениците в училище и извън него на Неофит Рилски /15 февруари 1837 г./. Показана е ролята на учителските събори през 70-те години на XIX век като израз на желанието за общо ръководство на учебното дело и необходимост от единно действащ национален организъм. След Освобождението правата и задълженията на учениците се регламентират с първите закони за народното просвещение.

Изложбата „Училищни уреди и апарати” показва част от богатата – над 300 експоната, колекция на НМО, която веднага след Каварна гостува в Историческия музей на град Кнежа. В нея са включени 68 уреди и апарати, табла със снимки от учебни кабинети по физика и химия от 70-те години на XIX до средата на XX век.

След Освобождението за нуждите на новооткритите класни стаи, средните общообразователни и специални училища се внасят много училищни уреди и пособия от европейските страни. От 1884 година снабдяването става организирано чрез Министерството на просвещението, което поддържа контакти с водещи европейски производители. Някои уреди се изработват и в България. Ценната колекция от ученически уреди и апарати предизвиква траен интерес у посетителите.