На Еньовден да се изпълним с вяра в добрите сили на природата
На Еньовден да се изпълним с вяра в добрите сили на природата / Dariknews.bg

Дните около Еньовден бележат средата на годината, когато слънцето достига зенита. От този ден започва упадъка на слънчевата енергия и времето се "завърта на зима", или както казва народът ,"Еньо си намята кожуха и тръгва за сняг" Вярва се, че на Еньовден слънцето трепти,"играе" и който го види в този момент, ще бъде здрав през цялата година. Затова в миналото стари и млади са посрещали слънчевия изгрев по високите места извън селището, разказва Иванка Лилова от експертния екип на музея.

В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила. Това е нощ на билярките, магьосниците и житомамниците, най-потайната и мистериозна нощ през годината. Тогава всяка билка добива целебна сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва. Вярва се, че след Еньовден билките губят своята сила и не трябва да се берат.

Според народните вярвания болестите по човека са 77 и половина. За 77 болести има цяр, само за половината болест - няма. Впрочем и за нея има половин билка, която само определени биляри могат да намерят в потайната доба на еньовденската нощ. От набраните билки увиват венец, през който се провират всички, за да са здрави през годината.В него се вплитат 77 и половина лечебни, магьоснически, любовни и разделни билки,колкото са и болестите по човека..Еньовденският венец се пази до следващата година и с неговите билки се лекуват заболелите през година хора и животни.

Освен билярките, през тази нощ билки берат и момите. Знае се, че момината китка има голяма любовна сила. Свита в нощта срещу Еньовден от седем, девет или дванадесет билки, тя има силата да привлича и омайва избранника на момата. В нея задължително присъстват моминските билки - божур, седефче, иглика, невен, босилек , ружа, здравец, а за да ги любят ергените, момите добавят още любиче, омайниче, лепка.

На Еньовден да се изпълним с вяра в добрите сили на природата
netinfo

За да има ефект билковото питие, болният трябва да вярва в целебната сила на билките и да се отнася с уважение към тях.

Еньовденската нощ е и времето на бродниците-житомамници. Това са жени, които обират плодородието на чуждите ниви и го прехвърлят в своите. Обраната нива залинява, а другата - избуява.Затова през тази нощ стопаните отиват на полето да пазят нивите от такива жени. Ако бъде хваната, бродницата се прекарва гола през селото и бива подлагана на всеобщо обругаване.

През тази нощ и водата има лековита сила. Преди да тръгне на зима в нея се окъпва слънцето, в нея се къпят и всичките болести. Ако човек се окъпе с тях, те няма да му навредят. Затова за здраве всеки трябва да се умие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата. Това е едно от обредните къпания през годината.

Еньовден е най-дългият ден в годината, изпълнен с надежда и вяра в добрите сили на природата, ден за прозрения и равносметка. Човек е част от Вселената и като всичко в този свят е подвластен на космическите закони. Това време е връхна точка и за много човешки дейности - изминала е половин година, в която е вложен много труд и е изразходвана много енергия. Както Слънцето спира на този ден в небето, за да огледа Земята, така и човек трябва да спре своя бяг, да се огледа около себе си и най-вече в себе си, да си даде сметка какво добро и лошо е сторил през това време и по какъв път да продължи по-нататък. На този ден той е с половин година зад себе си и с половин година надежда пред себе си.