Масови съкращения в големите предприятия
Масови съкращения в големите предприятия / netinfo

Близо 400 души от три големи предприятия в областта от края на януари излизат на трудовата борса. Още в края на декември заводите са уведомили Бюрото по труда за масови уволнения, съобщи неговият директор Лена Георгиева. По около 150 души съкращават „Идеал Стандарт България” и дряновското „Балканско ехо”, а габровската фирма „Рекорд” освобождава близо 90 работници.

Това са само хора на постоянни трудови договори, за които се съобщава в Бюро по труда, уточни Георгиева. В тази бройка не влизат работещи на срочни договори, които са били освободени или договорите им не са били подновени. По този начин броят на освободените от двете големи предприятия може да мине 200, смята директорът на Бюрото по труда. Една от габровските машиностроителни фирми, чиито работници са пуснати в отпуск, също предвижда масови уволнения, каза още Георгиева.

От Бюрото по труда обаче могат да осигурят работа само на около 150 човека по различни социални програми, финансирани от държавния бюджет.

Към края на декември нивото на безработните в областта е било 3,5% Очакванията са да надхвърлят контролната цифра 3, 78 и да наближат 4%. Такава безработица в региона не е имало от много отдавна, каза още Георгиева.