Гергьовден
Гергьовден / Етнографски музей на открито Етър
Името му означава „обработващ земята“. Затова като християнски светец в началото се счита за пазител на нивите и стадата. Но в действителност е римски офицер и затова по-късно го възприема като небесен закрилник и на християнските армии.

Гергьовден с оркестър „Габрово“ пред Дечковата къща

Роден в края на III в. в областта Кападокия (Мала Азия), Георги се отличава с красота, ум и сила. Бързо се издига в римската армия и става един от любимците на император Диоклетиан, но тайно изповяда християнството. При започналите гонения на християните Георги отстоява вярата си и отказва да почете божествената личност на императора. Това е равносилно на държавна измяна, защото култът към императора стои над всичко, особено в армията. Подложен на едноседмични изтезания, накрая Георги е обезглавен. Според православната традиция това се случва през 303 г.

Ако искате да сте активен участник в Гергьовденската празнична обредност–мястото е „Етър”-а

Църквата го обявява за „великомъченик“ и „страстотерпец“ (претърпял страдания за Христос), но първоначално той е само един от многото мъченици за вярата.

Готови ли сте да посрещнете Гергьовден? (СНИМКИ/ВИДЕО)

По-късно започва да се тачи като небесен покровител на християните. Той е и единственият светец, наречен Победоносец. В образа му се съчетават представите за идеалния воин, олицетворяващ качествата на мъжкото съвършенство - храброст, сила, красота, стоицизъм, отстояване на истината и упование в Бога.

Паметта на Свети великомъченик Георги Победоносец се чества от почти всички християни на Изток и на Запад, без разлика от конфесионалната им принадлежност. Светецът се радва на особена почит дори и в исляма. 

Славянските и западните инославни църкви тачат светеца съответно на 23 април по нов стил и 6 май – по стар стил, т. е. празникът е неподвижен. Българската православна църква съхранява стария стил за празника 6 май. 

В Грузия съществуват точно 365 храма, посветени на св. Георги, колкото са и дните в годината. Самото име на държавата е производно от името на светеца – Георгия (Джорджия). 

Не по-малко популярен е светецът и на Балканите – в България, Сърбия, Гърция и т. н. 

У нас св. Георги е патрон на Българската армия. Един от най-древните храмове в християнския свят, посветен на мъченика, е ротондата „Св. Георги” в София, построена през 4 в. Този факт е важен, защото показва, че само няколко десетилетия след мъченическата смърт на светеца е издигнат храм на негово име. Мнозина изследователи застъпват тезата, че вероятно в храмовия комплекс се провежда вселенският събор в Сердика