Кметът Таня Христова
Кметът Таня Христова / Община Габрово
„От инфраструктурна гледна точка най-голямото ни постижение през 2017 година е, че започнахме и почти приключихме няколко големи проекта – кръговото на Шиваров мост, парк „Колелото“, Източна градска улица. Това са големи проекти, които коренно промениха облика на кварталите, изградиха се нови пътища, тротоари, облагородиха се междублокови пространства, реорганизира се движението”, това коментира пред Дарик Таня Христова. Медията се обърна към кмета на Габрово с въпроса „Кое според Вас е най-голямото постижение за 2017 година?”.
 
От културна гледна точка най-голямото постижение безспорно е обявяването на Габрово за творчески град на занаятите на ЮНЕСКО, смята кметът Таня Христова.
 
„Това е резултат от целенасочена политика в сферата на културата, а не на късмет или просто на културни дадености. Резултат е от осъзната потребност и работа. Освен отлична оценка за усилията и дейностите на Община Габрово, присъединяването ни към творческите градове на ЮНЕСКО предвижда реализацията на редица инициативи, обединени в 4-годишен план за работа, които да затвърдят имиджа на града ни като място, в което умело се съчетават традиции и иновации в едно”, каза още Таня Христова.

Таня Христова: Този проект е най-значимият, който Община Габрово реализира през втория програмен период
 
Кметът добави три важни акцента от културния календар.
 
Най-старият и голям карнавал в България продължава да става все по-пищен и уникален с всяка година. Тази година е на 19 май, - заповядайте, за да се уверите сами.  Домът на хумора и сатирата откри изложба на подписани постери и видео материали от проекти на Кристо Явашев и Жан-Клод – уникално събитие както за Габрово, така и за страната. И магична среща „Златна котка“. Тя получи признания на най-високо световно ниво в гилдията, която го определя като най-добрият фестивал на илюзионистите на Балканите, и който, освен невероятно шоу за публиката, предлага и изключителни професионални обучения.
 
През 2017 година бяхме отличени като „Община с най-добра маркетингова политика“, станахме победители в конкурса ЕКООБЩИНА в категория „Енергийна ефективност на сградитепри общините с население над 40 000 жители. По време на най-голямото събитие за дигитална икономика и технологии – „Уебит фестивал“  - Webit.Festival Europe, на Община Габрово бе присъдена награда в категория „Best Smart Cities Energy“. Проектът „Приеми ме на село“ стана национален победител в конкурса за 2017-а година на Energy Globe Award в категория „Младеж“.
 
Бяхме домакини на конференцията „Науката среща парламентите и регионите“,  резултатите, от която бяха представени и в Брюксел. Организирахме втори Иновационен лагер, Лятна международна академия по драматургично писане и Лагер за предприемачи. Работихме върху образованието и интелигентната специализация. Бяхме домакин на международен баскетболен камп за втора поредна година, на световната купа по хандбал за мъже.
 
Както виждате градът ни е жив, активен и креативен.”
 
Най-голямото предизвикателство на  2018 година, според Таня Христова!
 
„Само преди няколко дни приключиха и бяха публикувани нови проучвания на Тракия Тех – платформата за привличане на технологични инвеститори и дигитална трансформация на традиционните индустрии в България.
 
Според тях сме в навечерието на вълна от нов тип инвеститорски интерес в индустрията, а с икономическия си профил и образователните възможности, които предлага, Габрово е един от индустриалните градове в България, които разполагат с необходимите условия за високотехнологични инвеститори.
 
Габрово е предпочитан заради достъпа до инженерен талант и традиционни клъстерни връзки в машиностроенето. Според проучването се характеризира с изключително висока степен на индустриализация, над 50% от заетите в областта работят в преработващата промишленост, повече от всяка друга област в България и значително над средното за ЕС. Една от областите с най-високи средни работни заплати в сектора е – на пето място. Структурата на местната индустрия показва по-малка зависимост от достъпа до евтин труд. Предприятията имат по-голяма нужда от квалифицирани производствени кадри, отколкото от  нискоквалифицирани монтажници.
 
Изследването на иновационния потенциал на Община Габрово в сферата на индустрията можете да намерите на сайта на Община Габрово. Мисля, че е много интересен документ както за инвеститорите, така и за Община Габрово и самите предприятия. И смятам че това е предизвикателството на 2018 година, а на следващите години след нея – да се възползваме максимално от променящия се свят, от предизвикателствата и възможностите на индустриалните тенденции, описвани широко като „Индустрия 4.0“, за да развием Габрово като технологична инвестиционна дестинация.

Градът има всички шансове да се превърне в родно място на нови глобални продукти и решения. Да, това зависи до голяма степен от предприятията, но тук идва предизвикателството и работа на Общината – да създадем благоприятни и спокойни условия за работа и развитие на фирмите - за инвестиции, за растеж, за комуникация и партньорства, за внедряване и създаване на иновации.
 
Децата и младите хора са сред приоритетите ни, защото смятаме, че те са изключително ценен ресурс. Те са нашето бъдеще, колкото и изтъркано да звучи, защото от нас в момента зависи това след време да има интелигентни, мотивирани и добре образовани хора, които да движат обществото напред и да се грижат за същото това общество – да взимат адекватни решения, да могат да мислят, да са отговорни, креативни, иновативни.
 
Редица са политиките ни в тази област - от фонда за финансово подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми, през финансовата помощ за новородено или осиновено дете, правилата за отпускането на която се обсъждат в момента, през добрата грижа за децата – ремонтираните сгради на детските заведения, иновативните образователни системи, като Монтесори например, които въвеждаме в детските градини, интерактивните методи на преподаване в училище, разнообразните възможности за спорт, за почивка, за извънкласни занимания за младежите. Ученици от Габрово традиционно се връщат с награди от международни и национални състезания. 
 
Младежите редовно участват в обмени с различни партньорски градове – с Аалст, в Белгия, с Митище в Русия, в момента са в Япония. Проектът „Приеми ме на село“ работи за създаването на връзки между младите хора и възрастните в селата, към връщане към корените ни, към автентично българското. Етъра вече традиционно организира училища за лазарки и за коледари, към които има голям интерес, Боженци е постоянен домакин на различни пленери, свързани с изкуствата, а миналата година за първи път беше организиран и летен лагер по предприемачество за  младежи от 15 до 19 години – инициатива, която разширяваме и ще повторим отново и тази година. Gabrovo Innovation Camp ще се проведе за трети пореден път – той обхваща както горните гимназиални класове, така и млади активни и успели хора, които имат какво да кажат и покажат.

Работим активно и с Технически университет Габрово, който е домакин на различни събития и конференции, свързани с младите хора, образованието, връзката с бизнеса. Ако се върнем пак в училищата – Професионална техническа гимназия „Никола Василиади“ е сред първите в страната, въвели дуалното обучение."