Снимка:
Снимка: / РИМ - Габрово
30 културни ценности и няколко ценни печатни издания – библиографска рядкост, са представени в изложбата посветена на 150 години Женско благотворително дружество „Майчина грижа”. 

Съществуването на дружество „Майчина грижа” въплъщава стремежа на габровци към социални и духовни каузи

От 6 август тя може да бъде разгледана в залата на ул. „Николаевска” 10 в сградата на Регионален исторически музей – Габрово. Визуално, но схематично е проследена историята на дружеството, от създаването му до наши дни. Автор на изложбата е Катя Гечева, главен уредник в РИМ – Габрово.

Г-жо Гечева, кои са акцентите в изложбата?

Първият акцент в експозицията са най-ранните документи от дейността на дружеството: билет за платен членски внос от Радка Арнаудова от август 1869 г. и разписките за волните помощи за Женското дружество, издадени на името на Ирина Симеонова и Пена Максимова от 1 август 1870 г. Преди 150 г., в епохата, когато Фейсбук е непознат, единственият начин да се отразяват събитията от българските земи, са вестниците издавани в Цариград. Във вестник „Македония“ от 23 август 1869 г. намираме и първото съобщение за съществуването на женското дружество в Габрово и информацията, че то е едно от първите в България. В изданието „Габрово през Възраждането“ от Александър Мартинов от 1940 г. е представена първата председателка на дружеството Мария Гаврилова Ганчева. Показана е ценната книга „Автобиография -животопис“ (1911 г.) на учителката Анастасия Тошева от Стара Загора, една от най-дейните членове на дружеството в годините 1870 – 1876 г., уставите на дружеството от 1921 и 1940  г., на безплатната ученическа трапезария от 1909 г., билет за лотария за издръжка на същата, спомените на малко известната председателката на дружеството в периода 1910-1911 г. Пенка Генова. Представен е част от мемоарния ръкопис на Йордан Тотев Станчев, в частта за майка му Мома Тотю Станчева, съхраняван в РИМ – Габрово.

Вторият акцент в експозицията са вещите на д-р Тота Венкова, първата стипендиантка на дружеството в девическото училище в Габрово.

Да, показваме печата ѝ, приборите и чиния с монограм, извезаната от ръката ѝ покривка и др.

Пенчо Семов е най-големият дарител на Дружеството. Той и семейството му имат важно място в изложбата.

Кулминацията на експозицията са културните ценности, дарени от наследниците на най-големия благодетел на ЖБД „Майчина грижа“ – Пенчо Семов. Одухотворените портрети в цял ръст на Пенчо и Радка Семови, нарисувани в края на 30-те години на ХХ в. от художника Добри Добрев, ще посрещат и изпращат посетителите на РИМ – Габрово през следващите две седмици. Погледът на посетителите грабва художествено изработения адрес от дружеството до Пенчо Семов – на червена коприна с избродирана българска шевица в четирите ъгъла. Той е подарен на дарителя Пенчо Семов в знак на почит и уважение към неговият жест – закупуването на сградата на бившето казино „Бузлуджа“ за дружествен дом през 1930 г. С това действие, той сбъдва една шестдесетгодишна мечта на жените от дружеството – да имат собствена сграда. Как е планирано да изглежда зданието виждаме от снимката на макета, изработен от арх. Никола Гръблев.

За първи път е показана Грамота на хаджи Радка Пенчо Семова от цар Борис III.

Тя е за удостояване с почетен знак „За насърчаване  към човеколюбие”- втора степен и самия почетен знак, художествения препис на протокол № 6 от 12 февруари 1935 г. на дружеството с решение Стопанското училище да носи името на Радка Семова, благодарствената  грамота, връчена ѝ за 70-годишнината на дружеството, с което я обявяват за почетен член. Снимките на благодетелите Радка и Пенчо Семови с членове на женското дружество, с ученички от Стопанското училище и на родственици, маскирани за традиционните балове, са културни ценности, публикувани в книгата за Пенчо Семов „Успехът“, с автор Красимира Чолакова, но не са показвани пред публика. От многобройните документални културни ценности, съхранявани в музея, избрахме да покажем 50-годишния юбилеен доклад за дейността на дружеството, написан от председателката Люба Калпазанова през 1919 г. и малко известната пощенска картичка, издадена за юбилея. В три от витрините сме разположили страници от Юбилейния лист, отпечатан през 1939 г. по повод 70-годишнината на дружеството и 30-годишната дейност на неговата председателка Стефана Богдан Генчева. 

Интересен факт в историята на дружеството е, че само краеведът  Илия Габровски отбелязва неговата стогодишнина през 1969 г. с голяма статия във вестник „Балканско знаме“.
 
За което е обвинен от партизанина Христо Орловски, че възкресява буржоазните традиции. В РИМ – Габрово се съхранява отговора на Габровски, написан в четири машинописни страници, с който запознаваме публиката. Той не е публикуван и до сега не е известен за обществеността. В  отговора си Габровски подчертава, че дружеството  „е служило с просветната си и благотворителна дейност на народа“ и защитава тезата, че „Историческите факти са една неоспорима даденост, сладки или горчиви, те трябва да се кажат, това е първата длъжност на всеки историк“.

Периодът след възстановяването на дружеството през ноември 1992 г. е отразен в експозицията със снимки от съвместни инициативи на РИМ – Габрово и ЖБД „Майчина грижа“.

Показани са юбилейните издания на дружеството, посветени на негови годишнини и на д-р Тота Венкова, покани и плакати. Последният експонат е календарът, посветен на 150-годишнината на дружеството с логото „Събрали сме се, за да творим добро“. Екипът на РИМ – Габрово показва сътвореното с общи усилия добро за тържественото отбелязване на годишнината – за да се знае и помни, че женското дружество е оцеляло през вековете и продължава да твори добро и днес!