Какво постигна Община Дряново, влагайки 584 130,37 лв?
Какво постигна Община Дряново, влагайки 584 130,37 лв? / DarikNews.bg, архив

Ето какво постигна Община Дряново, влагайки 584 130,37 лв. от финансовия механизъм Европейското икономическо пространство.

Проектът се нарича „ПОВИШАВАНЕ НА ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ НА ОБЩИНСКИ СГРАДИ, ПРЕДОСТАВЯЩИ СОЦИАЛНИ И АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ НА НАСЕЛЕНИЕТО В ГР.ДРЯНОВО, ЧРЕЗ ИЗГРАЖДАНЕ НА ВИСОКОЕФЕКТИВНИ ОТОПЛИТЕЛНИ СИСТЕМИ И УВЕЛИЧАВАНЕ ДЕЛА НА ЕНЕРГИЯТА ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ“.

Намалени емисии на парникови газове и увеличен дял на енергията от възобновяеми източници в потреблението на енергия в 6 /шест/ сгради общинска собственост, в които се помещават заведения и институции, предоставящи социални и административни услуги.

Изградени и инсталирани системи за отопление и производство на БГВ, използващи енергия от възобновяеми енергийни източници - аеротермална, соларна и биомаса в шестте отделни сгради общинска собственост

Спестени значителни разходи за горива и електроенергия, които община Дряново прави в социалната сфера, и които ще бъдат пренасочени за дейности с по-голяма нужда и по-голяма спешност, за които до момента средствата не достигат.

Дряново е първата община у нас, приключила проект за енергийна ефективност към Норвежката програма

След изпълнението на дейностите по внедряване на енергоспестяващите мерки, съгласно проектното предложение за шестте обекта на община Дряново, са постигнати следните съществени крайни резултати:

1.Общото количество спестена енергия за шестте обекта - 355 226 kWh/годишно.

2. Годишното количество енергия, получена от ВЕИ общо 285 929 kWh/годишно.

3. Съществено намалени вредните емисии СО2, като очаквания прогрес в тяхното намаляване е с 653,2 т/год., в това число от биомаса 455 т /год. и от използване на слънчева енергия 198,2 т/год. Основен дял в намаляването на вредните емисии СО2, имат следните ЕСМ:
• Използване на по-маломощни напълно автоматизирани котли (спестява енергия въобще);
• Изключване използването на електроенергия (емисионен фактор 1,12 t/MWh) за отопление;
• Смяна на основния енергоносител за отопление от промишлен газьол, с емисионен фактор 0,311 t/MWh, на пелети.

4. Подобрен микроклимат и комфорт в сградите, предлагащи социални и административни услуги. Подобрена среда за обитаване на общо 203 деца.

5. В изпълнение изискванията на чл. 18 от Наредба № РД-16-1058 от 10 декември 2009 г. за показателите за разход на енергия и енергийните характеристики на сградите, изпълнените по проекта енергоспестяващи мерки, осигуряват на шестте сгради енергиен клас "В".