Инициативен комитет за изграждане на тунел под Шипка
Инициативен комитет за изграждане на тунел под Шипка / netinfo
Инициативен комитет “Тунел Шипка”  ще бъде създаден в Габрово. Идеята е на четиримата депутати от Габровски избирателен район. Това съобщи днес в Габрово народният представител от НДСВ Станимир Илчев.Комитетът ще лобира за реализацията на проекта за изграждане на тунел под Шипка. В структурата ще участват областните управители на Старозагорска и Габровска области, действащите кметове на Казанлък и Габрово, както и последните трима градоначалници.

В структурата ще се включат представители на екозащитни организации, на сдружение “Нашето по-голямо Габрово” и др. Предвижда се да бъде създаден и сайт с наименование “Тунел Шипка”. На страницата ще бъде представена цялата налична информация по въпроса с изграждането на тунела под Шипка и всички, които имат интерес към проекта ще могат да се обадят на електронния адрес.

Очакванията са до 20 дни да се установи кореспонденция с големи инвестиционни фондове от чужбина. Разчита се и на подкрепата на сериозния местен бизнес за събирането на начален финансов фонд. “След всичко това се надяваме изпълнителната власт да се почувства въвлечена в този двубой с реалността и по-активно да потърси възможности за съфинансиране от ЕС, както и да изтегли основното финансиране на проекта от 2015 поне за 2012 година”, каза още Илчев.