Дряновската болница - част от Габровската?
Дряновската болница - част от Габровската? / Дарик Габрово

 

Да се влее имуществото на дряновската  общинска болница към габровската областна болница,  предлага кметът на Дряново д-р Иван Николов. Предложението бе направено след близо тричасова дискусия за бъдещето на лечебното заведение. На срещата присъстваха областният управител Мариян Костадинов, директорите на Регионалния център по здравеопазване, Районната здравноосигурителна каса, Центъра за спешна медицинска помощ, представители на местната и държавна власт, лекари и служители на дряновската болница, много граждани.  Сред участниците в дискусията бе и народният представител от БСП Ивелин Николов. За пореден път бе проследена хронологията на събитията, довели до невъзможността лечебното заведение да съществува като болница за активно лечение. Отново бе припомнено , че през 2009 г. "ОМБАЛ - Дряново" ЕООД е работила по Договор с НЗОК по 47 броя клинични пътеки, а рентгеново отделение и клинична лаборатория и по договор за извън болнична медицинска помощ. В края на миналата година задълженията на лечебното заведение са 300 000 лв. За 2010 г.  е сключен договор само за 5 клинични пътеки. Основният проблем е бил недостигът на специалисти. Местните лекари в болницата са били 6-7 души. Стана ясно още, че в лечебното заведение са се лекували 2200 пациенти. През миналата година дряновците, хоспитализирани в областната болница в Габрово са били 900, а в лечебно заведение във Велико Търново - 400.

По-голямата част от присъстващите на срещата изразиха мнение, че реформата в здравеопазването трябва да се състои, а общинската болница трябва да се преструктурира, тъй като не може да функционира в сегашния си вид. Основните опасения вече са свързани с  обслужването в доболничната помощ, тоест дали ще има достатъчно направления пред вид очакваното  увеличаване на пациентите. По тази причина ще се разгледа възможността за завишаване на регулативните стандарти на ОПЛ и СИМП за работещите практики и двата медицински центъра на територията на общината, както и за разрешаване на трети договор с РЗОК за определени специалности - ендокринология, кардиология, хирургия, пневмология и фтизиатрия и др.

Кметът на Дряново предлага още изваждане на Клиничната лаборатория и Рентгеновото отделение от капитала на "ОМБАЛ - Дряново" и отдаването им  на други структури, които могат да извършват доболнична помощ на територията на  общината. Предложенията ще бъдат разгледани утре на извънредна сесия на Общинския съвет.