РИМ Габрово
РИМ Габрово / Крепостта в село Градница
Крепостта в севлиевското село Градница е обект, който Регионален исторически музей-Габрово представя в годината на Европейското културно-историческо наследство.

Тракийска, антична, късноантична и средновековна крепост Пречиста се намира на едноименното възвишение, на 0.42 km югоизточно по права линия от центъра на село Градница. Построена е в края на рид от Стара планина, естествено защитен от река Боазка, която го заобикаля от три страни. Най-високата точка на крепостта се издига над 100 m над равнината. Единствено от изток височината не е заобиколена от реката, където чрез седловина възвишението се свързва с останалата част на масива. Склоновете на възвишението са много стръмни, скални и отвесни, очертани от скални венци. Всички тези дадености превръщат хълма „Пречиста“ в естествено укрепено място. 

РИМ Габрово
Хълмът Пречиста

Проведените дългогодишни разкопки над селото в периода 1963-1978 г. под ръководството на проф. Ат. Милчев показват наличието на многослоен обект, функционирал с известни прекъсвания от къснобронзовата епоха – античността и средните векове. Най-ранната крепост, наследила селището от къснобронзовата и ранножелязната епоха, е функционирала след V в. пр. Хр. При разкопките в северната част на хълма е разкрита част от крепостна стена, изградена от големи и малки плочести ломени камъни, споени с калов разтвор. Зидовете на тракийската крепостна стена са запазени до 2 м височина, а дебелината ѝ  достига до 2,60 м. Укреплението е издигнато върху площта на целия хълм, като крепостните му стени следват конфигурацията на терена. То има неправилна форма с максимални размери 230х80 m и площ около 15 дка.

При проучванията е установено наличието на сгради във вътрешността на укреплението. Стратегическото му разположение в близост до малкия планински проход Боаза и сравнително големите му размери го превръщат в една от важните тракийски крепости на севернотракийските племена. В близост до крепостта са разположени множество тракийски надгробни могили и открити селища. Според проф. Ат. Милчев крепостта на хълма Пречиста е разрушена през ІІІ в. пр. Хр. от келтите. 

РИМ Габрово
Крепостта в село Градница

Тези стени са послужили за основа на по-късните антични и средновековни такива. През римската епоха, от ІІІ в. хълмът отново е заселен и крепостната стена е реконструирана. Изградена е мощна стена с дебелина до 3 м от ломени камъни, споени с хоросан. Открити са три порти – на запад, на североизток и югоизток, главната порта е разположена в югоизточният ъгъл на укреплението. При археологическите разкопки са установени местата на три кули, в непосредствена близост д опортите, които са ги защитавали. Крепостта е съществувала и през късноантичната епоха. От цялата римска епоха са открити множество сгради във вътрешността на укреплението. Най-значителна е еднокорабна базилика дълга 18,50 м и широка 9,86 м. Античното укрепление функционира до VІІ век и охранява пътищата в долината на р. Видима към Русалийския проход. По времето на Втората българска държава са изградени нови крепостни стени. Те са градени със сантрачна система с разположени надлъжно дървени греди. Крепостта е била гъсто застроена, като са открити множество жилищни и стопански сгради, както и работилници, разположени терасовидно. Проучени са и в м. „Казанжийска лъка“ малко неукрепено подградие и голям некропол. Средновековините находки са впечатляващи – златосърмени тъкани, златни пръстени.