БСП заподозря ГЕРБ в опит за дестабилизация и смяна на властта
БСП заподозря ГЕРБ в опит за дестабилизация и смяна на властта / Архив Dariknews.bg

В декларация БСП обяви, че ще се противопостави на стремежа за дестабилизация и бърза смяна на властта от страна на бившите управляващи. Червените определят сегашната опозиция като деструктивна.

"Знаем, че недоимъкът прави хората нетърпеливи, а несправедливостта  ражда недоволство. Затова се нуждаем от авторитетна и икономически активна държава. Това искат хората от нас, за това работим и това очакваме от следващите действия на правителството", се казва още в документа, разпространен до медиите.

Приоритет в законодателната дейност на социалистите е младежката заетост и защита правата на работниците и служителите при фалити. Както беше обявено вече парламентарната група на Коалиция За България ще подкрепи вдигането размера на обезщетението за отглеждане на дете от една до две години - от 240 на 310 лв. още от 1 юли тази година.

В Кодекса за социалното осигуряване се предвижда облекчаване на пенсионирането на лица, на които не достигат две години трудов стаж или възраст.

Подкрепя се  обявения от правителството пакет от социални мерки, който да се приложи през следващите месеци.

Става въпрос за увеличаване на размера на еднократната помощ за ученици в 1-ви клас от 150 на 250 лв. Това е първото увеличение на тези средства от пет години насам, от което ще се ползват 45 000 първокласници.

Червените ще дадат рамо и на идеята за разширяване кръга на лицата, които имат право на целеви помощи за следващия отоплителен сезон - средно с около 12%, вследствие на разширяване на доходния критерии. От промяната ще се възползват допълнително 60 000 души.