Безработицата в Габрово продължава да намалява
Безработицата в Габрово продължава да намалява / Дарик Габрово

 

Тенденцията за намаляване на безработицата в област Габрово продължава, отчитат от Регионалната служба по заетостта. Към края на месец ноември регистрираните са 3916 души, което представлява 5.86 % спрямо месец октомври, когато те са били 5,99 %, съобщи за Дарик директорът на местната структура Лена Енева. 

Най-високи нива на безработица през месец ноември има в община Дряново - 8.69 % и община Трявна - 6.95 %. По-ниски са в общините Габрово и Севлиево, съответно 5,69% и 5,00%. По думите на Енева, макар в община Севлиево отново да има най-ниска безработица, тя отбелязва известен ръст спрямо предходния месец, когато е била 4,69%.

През ноември, 613 души са напуснали бюрата по труда в областта. От тях 139 са започнали работа посредством помощта на структурите, а 123 са станали заети благодарение на Оперативните програми.

През месец ноември нивото на безработица в страната е 9,07%. По този показател Област Габрово продължава да заема трето място след София-град и Бургас. 

По думите на Лена Енева обаче, декември ще отбележи известно повишение в безработицата, тъй като към края на този месец регистрираните са се покачили до 3980 души.