/ iStock
В габровския квартал "Шести участък" аниматори от музея "Етър" ще показват как се плете с царевична шума (беленица). Работилницата ще е на 17 и на 18 юни, когато деца и възрастни ще могат да се научат да изработват предмети за бита и украса за дома от естествения материал, информираха от общината.

Миглена Въгленова, която отговаря за връзките с обществеността, обясни, че плетенето и тъкането с беленица са домашни занятия, практикувани в миналото предимно от жени за направата на рогозки, кошници, панери, а днес на плетенето с беленица се гледа по-скоро като на творческо занимание. От нея се плетат изделия за всекидневието – подложки за сервиране, кутии за бижута, чанти, чехли. Царевичната шума е подходящ материал и за създаването на стенни пана, кукли и цветя за декорация. 

По време на работилницата ще бъде показана и фотографската изложба „Етнообектив“, част от фотоконкурс. Тя е посветена на Еньовден – празник на слънцето, билките и водата. Работилницата ще е пред музейната Дечкова къща. Желаещите могат да я посетят безплатно на 17 юни от 16:00 до 19:00 часа и на 18 юни в интервала 10:00 – 12:00 часа и 16:00 – 18:00 часа.

Изложбата и работилницата са част от инициативата “10 дни култура в Шести участък” на община Габрово и Studio Komplekt.

Десетдневката започва на 17-и и ще продължи до 26-и юни. 
 
БТА