/ Община Габрово
Община Габрово кандидатства за закупуване на две соларни пейки, устройство за мониторинг на въздуха и изграждане на чешма.

Стойността на проекта е 49 998 лв. със срок за изпълнение от пет месеца. Идеята предвижда „умните“ пейки да бъдат монтирани в два от най-посещаваните градски паркове - „Колелото“ и „Младост“.

„Летни занимания“ през юни и юли за деца в Габрово

Те ще имат слънчев панел, който ще произвежда енергия за зареждане на мобилни устройства и за вградено информационно табло. До едната пейка е планирано да има чешма „фонтанка“ с дозатор, за да не се разхищава водата.

В близост до другата соларна пейка ще бъде монтирано устройство за цялостен мониторинг на въздуха. В Габрово функционират няколко подобни станции, но в квартал „Младост“ към момента липсва такава възможност.

Ако проектът получи одобрение, ще се проведе и публично събитие, посветено на Деня за борба с климатичните промени. Инициативата ще има за цел да информира габровци за рисковете от промените в климата и възможностите за справяне с тях.

Искането за финансиране e по програма „Микропроекти за климата“ на Националния доверителен екофонд (НДЕФ). Подкрепата е насочена към малки проекти, допринасящи за намаляване емисиите на парникови газове или адаптация към климатичните промени. Подборът е на конкурентен принцип.