2017-та е една успешна за РИМ-Габрово година
2017-та е една успешна за РИМ-Габрово година / Регионален исторически музей Габрово
2017 година бе определена като успешна за Регионален исторически музей-Габрово от директора Красимира Чолакова. Тя информира, че фонда на музея е увеличен и е достигнал 102 280 културни ценности. Увеличението през последните 12 месеца е с 340 броя.
 
„Във фондовата дейност на музея бяха нанесени новите отчетни обозначения. Това е една от основните дейности на екипа на музея.”, каза Чолакова и уточни, че значението на тази дейност е свързано със съхранението и опазването на културните ценности.
 
„През 2017 година Дечкова къща работи само три месеца. В нея бяха реализирани мащабни реставрационно-консервационни дейности. 12 661 души посетиха експозиция „Габрово и габровци”. Като брой се запазват посещенията от 2016 година.”
 
Хората проявяват голям интерес към Регионален исторически музей-Габрово по време на големи национални празници или в Нощта на музеите. Според Красимира Чолакова това означава, че в моменти, когато хората имат нужда да се докоснат до нещо ценно от историята на народа ни, първата асоциация на много от тях е РИМ-Габрово.
 
„На 3 март имаме над 1000 посетители. На 22 септември и в Нощта на музеите – също. На 3 март идват и много хора от други градове. Дори колеги от Държавния архив и библиотеката във Велико Търново идват на посещение в Регионален исторически музей-Габрово по време на такива празници.”, съобщи Чолакова.
 
Директорът на РИМ-Габрово припомни, че през 2017 година реставрационните и консервационни дейности са извършени на цялата дървена част от движими и недвижими културни ценности. В Дечкова къща това е направено с предизвикващите интереса на широката публика предмети, като например: цялата гарнитура на д-р Симеон Гунчев, три шкафа, маса със столове, маса със столове в кухнята, спалнята с гардеробите, нощните шкафчета, скриновете, параваните и др. Те са съхранени и консервирани, а също така и цялата дървена част по къщата.
 
„За пръв път от четвърт век бяха извършени археологически разкопки, които бяха финансирани от Община Габрово. Съвместно с Архиерейско наместничество и Община Габрово отбелязахме 140 години от Освобождението на Габрово. Това стана с една историческа възстановка на посрещане на руските освободители. Друга годишнина, която отбелязахме тържествено беше 150 години от рождението на най-големия габровски историограф - д-р Петър Цончев. Беше направена съвместна изложба с Държавен архив-Габрово и дългогодишния ни партньор Регионална библиотека „Априлов-Палаузов”. След това представихме фототипното издание на монографичните трудове на д-р Цончев, издадени през 1929 и 1934 година. Първият том „Из стопанското минало на Габрово” се публикува за първи път с личните бележки на д-р Петър Цончев. Той сам нанася върху изданието бележки, които читателите могат да видят в това издание.”
 
35 изложби, от които 3 национални са реализирани от Регионален исторически музей-Габрово през 2017 година.
 
Красимира Чолакова припомни, че музеят е участвал със свои експонати в изложбата с вотиви на Института по етнография и фолклористика с етнографски музей към БАН, в изложбата „Гривни звънкат под възглаве” – съвместна с ЕМО „Етър” и музеите в Шумен и Ловеч. Сабите на войводите е изложба, представена във Велико Търново, в която РИМ-Габрово показа оръжия на габровски войводи.
 
Очаквайте информация за изложбите и цялата дейност на Регионален исторически музей-Габрово в специално интервю с директора на музей Красимира Чолакова.