Застудява, обявиха жълт код за вятър и дъжд
Застудява, обявиха жълт код за вятър и дъжд / Дарик Добрич

Жълт код за дъжд и вятър е обявен за утре за областите Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Хасково и Стара Загора. В тези райони се очакват значителни валежи, със сумарни количества за денонощието 15-30 л/кв. м. Ще духа силен северен вятър. Температурите в Добрич ще спаднат в следващите 4 дни до 6-8 градуса минималните и 11-18 градуса максималните. Вятърът ще продължи да духа силно от север. Прогнозират се валежи във вторник и сряда.

Националният институт по метеорология и хидрология към Българската академия на наукитe (НИМХ-БАН) обяви за 29 септември червен код за дъжд и вятър в област Бургас. Очакват се значителни валежи, със сумарни количества за денонощието до 60-70 л/кв. м. В крайните южни райони от областта са възможни и по-големи количества. Ще духа силен, по крайбрежието на морето и бурен северен вятър. Южно от Бургас вълнението на морето може да достигне пет бала.

Оранжев код за дъжд и вятър НИМХ-БАН е обявил в областите Варна, Шумен, Ямбол и Сливен. Там се очакват значителни валежи със сумарни количества за денонощието до 50 л/кв. м. Ще духа силен, по крайбрежието на морето и бурен северен вятър, се посочва в съобщението.