Ансамбли от три континента гостуват в Добрич за 14-то издание на младежкия фестивал "Фолклор без граници"
Ансамбли от три континента гостуват в Добрич за 14-то издание на младежкия фестивал "Фолклор без граници" / netinfo
ХVІ издание на Международния Младежки фолклорен фестивал „Фолклор без граници” стартира днес в Добрич. Проявата се организира съвместно с НС ЦИОФФ – БЪЛГАРИЯ и се провежда  под патронажа на кмета на Добрич - Йордан Йорданов. Тази година във Фестивала се включват 8 състава от чужбина и един от Добрич, България.
Фестивалната програма стартира с дефилета от 19.00 ч. -от  Стара къща до сцената на пл. „Свобода“, където всяка вечер до 26 юли от 19.30 ч. предстоят концерти на състави от близки и далечни страни.
Ето Програмата и участниците в тазгодишното издание на Фестивала:

24 юли (понеделник) - дефиле - 19.00 ч. Откриване и концерт - 19.30 ч.

1. България
 - Фолклорен ансамбъл „Сборенка“ при СУ „Св. Климент Охридски“ град Добрич с ръководител Гергана Димитрова
 
Младите танцьори изучават българския фолклор в специализирана паралелка. Любовта си към народните песни и танци те изразяват и в свободното си време като част от този ансамбъл. С него представят характерни за различните фолклорни области на Бългрия танци.Участвали са във фестивали, конкурси и надигравания. С младежкия си дух и умения танцовият състав достойно представя град Добрич. Във Фестивала ще участват с типични добруджански танци.
 
2. Колумбия - Corporación Folclórica Estefanía Caicedo
Фолклорно сдружение „Естефания Кайседо“ е създадено през 1998 г.  от няколко студенти в град Баранкуила, Колумбия под ръководството на  Иван Кано. Баранкуила е разположен в северната част на страната, на брега на Карибско море и устието на река Магдалена. Главен административен център на департамент Атлантико. Част от репертоара на състава е от региона на Карибите, но изпълняват танци и от други региони на Колумбия. Участвали са почти всяка година в големи международни фолклорни фестивали по целия свят.

3. Остров Мавриций  - „Steel Grooving Band“
Съставът „Steel Grooving Band“ е създаден през 2002 г. на остров Мавриций - островна държава, в югозападния Индийски океан. Остров Мавриций е открит през 1507 г. от португалски мореплаватели. По етнически състав населението е много разнообразно - наследници на португалските откриватели, холандци, французи, мавританци и др.
Основателите  на групата - братята Хенсли и Карсли Сарамандиф са се занимавали с музика от най-ранна възраст и след завършване на музикалното си образование създават „Steel Grooving Band“. С нея свирят в най - престижните хотели на острова и получават голямо признание за таланта си.  Канят ги за участие в международни фестивали и печелят награди за неподражаемия си стил - една съвкупност от ритми от Карибите и от традиционната за островите музика „The Sega“.
 
4. Сърбия - Nis University Folklore Ensemble “ORO”
Фолклорен танцов ансамбъл "ОРО" е основан през 1959 г. в университета в град Ниш с ръководител д-р Владимир Мутавджич. От 1991 г.  съставът е към Културния студентски център на Университета в Ниш. В репертоара си имат народни танци и песни от всички части на Сърбия, с особен акцент върху тези от Югоизточна Сърбия, които по своя темперамент и колоритни костюми са много атрактивни. Ансамбълът е гостувал в много страни в Европа и света и печелил множество награди.  „ОРО" е основател на Националното сдружение на „Международен фестивал за фолклор и народно изкуство” под егидата  на УНИЦЕФ - ЦИОФФ.

25 юли

5. Грузия - Университетски ансамбъл "UNIVERSITY 2" към Държавния университет „Иван Джавахишвили“ - Тбилиси, Грузия  
Ансамбълът е основан от Давид Киквадзе през 1996 г. Програмата на ансамбъла е вълнуваща история за приключението и свободата на грузинския дух. Ансамбъл "UNIVERSITY 2" е участвал в много фестивали по целия свят. Техните изпълнения са оставили незабравими спомени у публиката в Мексико, САЩ, Бразилия, Аржентина, Испания, Украйна, Франция, Русия, Беларус, Китай, Турция, Италия, Румъния, България, Унгария. Танцьорите мъже се отличават с изключително оригиналната техника на танцуване върху прегънатите фаланги на пръстите на краката, както и с характерните за грузинския фолклор скокове и завъртания. Наричат ги още „Летящите грузинци“.

6. Египет - Assuit folk art
Ансамбълът е основан през 1995 г. от млади ентусиасти, обичащи народните танци. Представят танци вдъхновени от пустинята и от района на Горен Египет. Трупата има и собствена школа за изучаване и запазване на традиционните танци. Особено атрактивен е танцът на танцуващата пола, чийто произход е забулен в мистични сказания и се изпълнява при различни ритуали. Приема се, че това е и основата на танца на въртящите се дервиши.

7. Чили - Conjunto de Cantos y Danzas Tradiconales “LOS DEL BIO BIO”
(през 2016 г. също от Чили - АНСАМБЪЛ „BANDA RENACER“)
Ансамбъл за народни песни и танци “LOS DEL BIO BIO” е основан през 1999 г. в град Консепсион - административен център на едноименната община и провинция в област Био Био, Чили от студенти и млади танцьори с цел проучване, съхраняване и популяризиране на чилийската култура. Освен в международни турнета, съставът активно участва и в Международния фестивал в самия град Консепсион. Ръководители са - Председател Марта  Сегура от Техническия университет в града, Музикален директор проф. Кристиан Пинто и Хореограф проф. Маргарита Сегура.

26 юли

8. Ансамбъл „Сборенка“ при СУ „Св. Климент Охридски“ гр. Добрич с р-л Гергана Димитрова

9. Перу - Artistic group "Peru Multicolor"
Артистичната група "Peru Multicolor" е основана през 1999 г. в столицата на Република Перу Лима.  В репертоара си „Перу Мултиколор“ съчетава музика и танци от различните региони на страната - Куско, където се намира Мачу Пикчу - земята на инките; от джунглата на най- голямата река в света - Амазонка, и също така от райони във високото плато, където има повече от 250 традиционни и популярни танца. В момента „Перу Мултиколор“ се състои от 40 артисти -  музиканти и танцьори, чиято мисия  е да съхраняват и популяризират богатата култура на перуанските народи. Представяли са свои артистични проекти в Еквадор, Коста Рика, Франция,  Италия, Швейцария, Алжир, Германия, Англия, Дубай, Чехия и САЩ. Живата култура на Перу е фолклорна ценност в световен мащаб и изпълненията на „Перу Мултиколор“ са посрещани с овации и голям интерес от публиката. Ръководител на състава е Хесус Ледесма.

10. Аржентина - La  Academia de Danzas y  Compañía Internacional  “Desde el Alma”
Ръководител Беатрис Фунес