Започнаха летните детски занимания - какво се предлага в Добрич
Започнаха летните детски занимания - какво се предлага в Добрич / Дарик Добрич

Лятната ваканция започна за най-малките ученици и децата от предучилищните групи. Както всяка година за тях се предлагат много занимания през месеците юни, юли, а някъде и през август.

По традиция в Художествената галерия отвори Лятна работилничка за въображение. Тя стартира на 1 юни и посреща децата всеки ден от понеделник до петък - в 10.30 часа. В продължение на един час, малките научават повече за изобразителното изкуство, за стилове и периоди, за известни художници. В програмата има презентации, както и рисуване, приложни занимания. С децата работят две преподавателки. Единственото условие е посетителите да си носят скицник, молив и гума. Заниманията са без записване, със свободно посещение, на цена от 1 лев.

На 16 юни тази година ще започне летният клуб "Играй и учи" в Регионална библиотека "Дора Габе". Той ще продължи до 13 август. В него могат да участват деца от 6 до 14 годишна възраст, които имат абонамент в библиотеката. Заниманията са безплатни. Допускат се придружители. Децата се посрещат във вторник, сряда и четвъртък от 10 до 12 часа. Във вторник се четат произведения и се рисува по прочетеното; в сряда се предлагат игри като шах, дама, ребуси; в четвъртък се гледат филми - анимационни и игрални. Работим много с книгите и се стараем да развием у децата любов към четенето и библиотеката, подчертават от екипа.

Занимания предлага по традиция Народно читалище "Й.Йовков". Те също са започнали на 1 юни и са всеки работен ден, от 8 до 17 часа. Приемат се деца от 5 до 10 години. Две квалифицирани педагожки с богат опит се грижат за децата във фоайето на зала "Зорница". Има включени обяд и следобедна закуска, които се заплащат допълнително. Таксата за обучението е 80 лева. Програмата предвижда време за четене, английски език, музика, но и разходки в парка, пикници в зоопарка, посещения на културни институции и събития.

Освен това, съществуват много частни школи и клубове, които се грижат за свободното време на децата през летните месеци срещу заплащане. Има във Висшето училище; в частното училище "Леонардо да Винчи"; летен клуб "Усмивки" и на още много места. Вече и някои учебни заведения, като Хуманитарна гимназия например, предлагат ваканционни занимания за свои бъдещи и настоящи възпитаници.