Зачестиха пожарите в сухи треви и тези, причинени от газови бутилки
Зачестиха пожарите в сухи треви и тези, причинени от газови бутилки / netinfo

От началото на месец април до момента пожарите в сухи треви и отпадъци са с 12 повече в сравнение с 2008 година, алармират от полицията.

За ограничаване на този вид пожари Звено"ПБС"-Добрич обръща сериозно внимание на всички собственици на имоти, земеделски стопани, пастири, както и на всички граждани, които плануват излети сред природата през почивните дни, като ги умолява стриктно да спазват установените противопожарни правила.

От Пожарната препоръчват горимите отпадъци по възможност да се изхвърлят на сметища или други определени за целта места. Да се наблюдават постоянно местата за изгаряне на растителни отпадъци, като се осигурят подръчни средства за гасене /съд с вода, лопати, мотики, тупалки/.

След изгаряне на отпадъците, огнището да се загаси с вода или затрупа с пръст.
Да не се допускат деца да играят в близост до огъня, или с кибрит и други запалителни средства. Да не се изхвърлят неизгасени цигари в сухи треви, полезащитни пояси и треви, съветват още огнеборците.

В последните дни зачестиха и пожарите, причинени от газови бутилки. Важно е да се знае, че при експлоатация на газови бутилки те трябва да са правилно монтирани и да се провери уредът за изтичане на газ, казват от Пожарната.