Въведоха нови правила за достъп до съдебните палати
Въведоха нови правила за достъп до съдебните палати / netinfo
Нови правила за достъп апелативните, окръжни, административни и районни съдилища, прокуратури и следствени служби в страната са в сила от края на юли, информират от Окръжен съд – Добрич. Те са приети от Висшия съдебен съвет и утвърдени от министъра на правосъдието Миглена Тачева.

С новия правилник се регламентира достъпът на посетители всеки работен ден от 08.30 до 17.00 часа без прекъсване.

Граждани и служебни лица могат да влизат в съдебните палати след удостоверяване на самоличността им чрез валиден документ за самоличност и служебна карта. От адвокатите се изисква да представят заверена за годината адвокатска карта по образец, а от журналистите - валидна журналистическа карта. Всички лица, преминаващи през входовете за граждани ще се проверяват за притежание на предмети, материали и вещества, които могат да се използват за извършване на противозаконни действия или терористични актове.

Не се допуска също внасяне на обемист багаж и животни, освен ако животното е куче – водач. На охраната е забранено да приема за съхранение оръжие, предмети и материали, които могат да се използват за противозаконни действия или терористични актове.

След 17.00 часа гражданите посещават съдебните сгради и обекти с придружител и се записват от дежурните сътрудници по охраната в книгата за влезли и излезли лица в извънработно време. При разглеждане на дела в извънработно време, почивни и празнични дни, охраната също има задължението да запише данните на посетителите.

В правилата изрично е посочено, че в съдебните палати не се допускат граждани в явно нетрезво състояние или под влиянието на упойващи или наркотични вещества. Това се отнася и за хора с неприличен външен вид – без дрехи, със силно замърсени дрехи, с къси панталони, с къси поли, по потници и джапанки.

Подписаният от министъра регламент за достъп посочва, че е забранено изнасянето през входовете на инвентарни предмети и други вещи и материали без писмено разрешение на съответното материално отговорно лице.