Въпреки ремонта, Историческият музей очаква посетители в съботната нощ
Въпреки ремонта, Историческият музей очаква посетители в съботната нощ / Дарик Добрич

Регионален исторически музей Добрич ще се включи за седми път в европейската инициатива Нощ на музеите. В събота, 18 май, Етнографска къща ще работи от 9.00 до 20.00 часа, а в още два музейни обекта вратите ще бъдат отворени до полунощ, съобщи директорът Костадин Костадинов. Събития ще има от 18.00 ч. пред Дом-паметник "Йордан Йовков". В програмата ще се включат с карнавал деца от ЦДГ 24, певци от студио "Сарандев", арт-център "Палитра", групите "Сладурковци" и "Литъл старс". Вечерта пред Дом-паметника ще завърши със зумба парти.
Отворена ще бъде и зала "Възраждане", в Художествена галерия, където е иконната сбирка.

Останалите музейни обекти няма да могат да приемат посетители в събота, тъй като все още са затворени за ремонт, който ще приключи наесен. Това ще ни затрудни, защото за нас този летен сезон ще бъде загубен, коментира директорът, но след това ще отворим врати с нов облик и обновени експозиции. Той припомни, че предстои и създаване на учебен музей и библиотека и каза, че се надява с активната работа да се премахне отношението към музея като към място, което се посещава само веднъж организирано в ученическите години.

Новост в работата е и интернет-страницата на музея, която функционира от около месец. Тя е дело на добричкия компютърен дизайнер Илия Вълчев и успешно съчетава туристическата и научна дейност, каза директорът.

От известно време на Регионален исторически музей е предадена за стопанисване и сградата на закритото училище "Отец Паисий". Костадинов призна, че тя не е достатъчна да поеме всички дейности и обекти на института, нуждае се от ремонт, за който те не разполагат с пари, както и не е функционална за обща музейна сграда. Засега от екипа ползват някои помещения за фондохранилища.

За съжаление в добричкия музей не са получили средства от Министерството на културата за археологически теренни проучвания през това лято, каза още Костадинов. Очаква се помощ от частна фирма за спонсориране на дейности в крепостта Залдапа от римско време, която се намира в община Крушари, на 10 км от границата с Румъния. "Ако не започнем да работим там, иманярите ще изнесат всичко", каза директорът и сподели, че преди 2 седмици той лично е открил там група иманяри с металотърсачи и две коли, които е заснел с помощта на телевизионен екип. Сигнализирал е в полицията, но досега никой не го е търсил за сведения. Смята до дни да подаде сигнал в прокуратурата по случая, но казва, че не знае дали това ще даде някакъв резултат.

Въпреки ремонта, Историческият музей очаква посетители в съботната нощ
netinfo