/ Областна администрация Добрич
Областната епизоотична комисия набеляза мерки за превенция срещу африканската чума по свинете
Населените места от Община Тервел, 4 села от община Добричка и няколко села от община Дулово в област Силистра попадат в инфектираната зона, определена във връзка с възникнало първично огнище на африканска чума при диво прасе в община Тервел, стана ясно на провелото се днес заседание на Областната епизоотична комисия.

Спешно свикват Областната епизоотична комисия заради случай на африканска чума по дива свиня в Тервелско

Сигналът за подаденото мъртво диво прасе е подаден в петък, 22 февруари., от Георги Ботев - директор на Държавно ловно стопанство Тервел. Екип от ветеринарни специалисти от ОДБХ и представители на Ловното и Горски стопанства са посетили мястото, където е бил трупът на животното.

Дивото прасе е намерено на 5 км от границата между областите Добрич и Силистра, извън огражденията, на територията на Ловното стопанство. Животното бе около 60-70 кг, направена му бе аутопсия, взети проби, тялото е прибрано по надлежния ред, а теренът и хората бяха обработени с дезинфектант“, информира д-р Борислав Каменов, директор на Областна дирекция „Безопасност по храните“. Резултатите от изпратените проби са с положителен резултат за африканска чума и е издадена заповед за определяне на инфектирана и буферна зони със съответните населени места в тях.

В Добричко няма нов случай на чума по свинете след този в Българево

По думите на д-р Каменов в понеделник, 25 февруари., е било намерено още едно мъртво диво прасе, на около 500 м от първия случай, като днес се очаква да се получат резултати от пробите. „Предприети са всички възможни действия за повишаване на биосигурността от страна на ловните дружинки.

На входа на Държавно ловно стопанство Тервел е изграден пропускателен пункт – дезинфекционна площадка, през която при влизане и излизане да преминават автомобилите“, заяви д-р Каменов. Стриктно се следи превоза на животни и спазването на мерките за биосигурност. Във връзка с регистрираното първично огнище започва ново преброяване на животните в т. нар. „задни дворове“, като на стопаните се препоръчва да приберат за лична консумация прасетата в частните стопанства.