Включете се в седмото международно преброяване на белия щъркел
Включете се в седмото международно преброяване на белия щъркел / Валентина Добринчева

Стартира седмото Международно преброяване на белия щъркел, съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Инициативата се организира в над 40 страни по света и се прави веднъж на всеки 10 години. В България преброяването се случва в две поредни лета - през 2014 и 2015. Участват представители на дружеството и много доброволци. Те изминават над 38 000 км и обикалят над 5 000 населени места.
Тази година инициативата се подкрепя и от Изпълнителната агенция по околна среда към Министерство на околната среда и водите, които ще участват в преброяването със свои експерти и автомобили.

Благодарение на новите технологии могат да участват и граждани на всякаква възраст, включително и деца. БДЗП предлага електронна форма за участие през сайта shturkel.bg, както и специализирано мобилно приложение SmartBirds Pro, което може да се свали безплатно от Google Play.

Участниците в преброяването могат да се включат и в Конкурс „Търсенето на щъркела", в който БДЗП ще раздаде награди в четири категории: Най-много преброени гнезда, Най-подробно изследване, Най-атрактивна снимка или видео на щъркелово гнездо, Награда за спасители на гнезда. Наградите са уикенд за двама в Източните Родопи, еднодневно наблюдение на птици с опитен водач по Южното Черноморие край Бургас, два бинокъла и 10 поощрителни награди - определители за разпознаване на птиците.

Гражданското участие в седмото Международно преброяване на белия щъркел се реализира в рамките на проекта „Търсенето на щъркела: „Науката на гражданите" в действие", който се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.

Белият щъркел е една от малкото едри птици, които живеят толкова близо до хората. През първата половина на 20-ти век популацията на белия щъркел бележи голям спад в световен мащаб. Тъй като птицата е индикатор за състоянието на околната среда (качеството и наличието на влажни зони и чисти води, състоянието на земеделските земи и използването на пестициди и химикали), през 1930 г. по инициатива на Германия, стартира Международното преброяване на белия щъркел, което се прави и до днес на всеки 10 години.