Вижте какви са сроковете за плащане на местните данъци
Вижте какви са сроковете за плащане на местните данъци / Дарик Добрич

От 25 януари започна плащането на местните данъци и такса за битови отпадъци за 2017 година, съобщават от общината. До 30 юни 2017 г. тече срокът, в който се плаща първа вноска за данък върху превозните средства. До същата дата е и срокът, в който се плаща първа вноска за данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци.

На предплатилите до 2 май 2017 г. се прави отстъпка 5 на сто.

На 31 януари 2017 г. изтича срокът, в който лицата, подлежащи на облагане с патентен данък през 2017 г., са длъжни да подадат данъчна декларация. До тази дата те могат да платят първа вноска за патентен данък и имат право да платят задължението за патентен данък за цялата 2017 г. с 5 на сто отстъпка.

На 30 януари 2017 г. изтича срокът, в който задължените за внасяне на туристически данък лица, подават декларации за облагане с туристически данък за предходната календарна година – 2016 г.

На 31 март 2017 г. изтича срокът, в който се заплаща такса за притежаване на куче за 2017 г.

Невнесените в срок данъци и такси се събират заедно с лихвите по Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания по реда на Данъчно – осигурителния процесуален кодекс.

Справки за задълженията за 2017 година могат да се правят на място в дирекция “Местни данъци и такси” към Община град Добрич, на телефони 058/ 603 196 и 058/602 314 и на интернет страницата на общината с адрес www.dobrich.bg.

Проверката на задълженията се извършва по ЕГН, личен номер на чужденец /ЛНЧ/ или единен идентификационен код /ЕИК/, персонален ПИН код и код за сигурност. Задължените лица ще получават персоналните си ПИН кодове от служителите в дирекция „Местни данъци и такси” лично с представена лична карта за физическите лица и лично с представена лична карта от представляващия за юридическите лица.

Упълномощени лица също могат да ги получат, но с нотариално заверено пълномощно и лична карта на упълномощеното лице. Кодът за сигурност е случаен и съдържа поредица от пет символа, които трябва да бъдат въведени от клавиатурата точно – букви на латиница и цифри.