Община Шабла
Община Шабла / Дарик Добрич
Кметът Жечев е скептик относно сметоизвозването в крайбрежната зона
През 2019 година община Шабла ще дофинансира с над 500 000 лева  делегираните от държавата дейности, съобщи кметът Мариян Жечев. Средствата се насочват основно в секторите образование, общинска администрация и здравеопазване. Това ще затрудни доста общината, защото не всички увеличени от 1 януари възнаграждения се финансират от държавата, посочи Жечев.

Рамката на бюджет `2019 на община Шабла е 6 437 145 лева. Най-голямото перо в бюджета са разходите за образование – 1,7 млн.лева.

Местните данъци няма да се вдигат. С малко ще се увеличи таксата за домашен социален патронаж, която доста време не е коригирана, съобщи Жечев. Той обясни, че потребителите – над 130 души, заплащат част от режийните разноски. За тази функция общината заделя общо 240 000 лева, като 60 хиляди от тях идват от таксите. С увеличението ще се събират около 70 хил. лева, обясни кметът.

Кметът на Шабла: Чака ни поредно лято без закони за регламентиране на „дивото” къмпингуване

През март тази година ще приключи мащабният ремонт на спортната зала в града. Предстои през месец април да започне ремонт и на детската градина по проект по Програмата за развитие на селските райони. Строителството е на стойност около 1 млн. лева.  Те ще се използват за подмяна на покрива, топлоизолация, вътрешни ремонти, оборудване и обзавеждане, нов кухненски блок, обновяване на двора на забавачката и др. Общинската управа се надява да проведе ремонтите, без да се затваря детското заведение.

В капиталовата програма са предвидени ремонти на покривните конструкции на сградите на кметства и читалища, както и рехабилитация на уличната мрежа в града. 80 хил. лв. са заделени за пътя Ваклино – Смин – Черноморци и Дуранкулак – Граничар.

Сметоизвозване има във всички селища в общината, а през лятото се включват допълнително и места от крайбрежната зона.

„Тази година обаче съм скептик доколко ще се справим с този допълнителен ангажимент”, заяви кметът. Разходите са доста сериозни, особено в района на Крапец, а в същото време приходите ни от тази зона са нулеви. Излиза, че с данъците на гражданите ни ние чистим отпадъци, които не са генерирани от тях, а от туристите. Според гражданите на Шабла това е несправедливо. Смятам, че трябва да има корекция  в законодателството в това отношение”, коментира Мариян Жечев.

Той заяви още, че се надява през тази година най-после да бъде приет Общият устройствен план на община Шабла, който се подготвя вече 10 години.