В Ген.Тошево почетоха паметта на военни летци, спасители на града
В Ген.Тошево почетоха паметта на военни летци, спасители на града / Община Ген.Тошево

29 годишнината от героичната гибел на двама военни летци отбелязяха в Генерал Тошев.На днешния 27-ми август, преди 29 години в небето над града се развива страховита драма, която завършва със стотици спасени човешки животи, благодарение на героичната саможертва на военните летци – капитан инженер Венко Савов и старши-лейтенант Йордан Тенчев, припомнят от община Ген.Тошево.

На този ден през 1986 година по време на учебен полет, над града летят пилотите капитан Венко Ангелов Савов и старши лейтенант Йордан Тенчев Тенчев. Самолетът им е учебно-боен МиГ-21УМ. По време на полета обаче той аварира в прости метеорологични условия, в момент на изпълнение на атака по въздушна цел на малка височина. Разбирайки за тежката повреда на самолета, авиаторите са имали не повече 7-8 секунди, за да вземат решение, как да постъпят – дали да спасят себе си като катапултират и оставят самолета да се разбие в града или да изведат машината извън пределите на Генерал Тошево, спасявайки стотици човешки животи, но жертвайки своите собствени. Следвани от войнския си дълг и висок морал двамата решават да вложат всичките си усилия в това да изведат повредения самолет извън града и да не позволят той да се разбие в покрайнините и обувния цех, в който по това време работят над 300 души.

В памет на загиналите летци, на лобното им място днес бяха поднесени венци и цветя. На церемонията присъстваха представители на общинската администрация, ученици и признателни граждани. През 1996 година, в близост до лобното мястно на летците, е издигнат паметник с подарено от поделението в Балчик крило от боен самолет. През 2000 година летците-герои посмъртно са обявени за почетни граждани на Генерал Тошево. В знак на признателност техните имена носят и две улици в града.