ДГ
ДГ / Дарик Добрич
Документи се подават електронно, децата се класират по 11 критерия
Община Добрич утвърди нови правила за прием в детските заведения. За предучилищно образование по преценка на родителя и при наличие на свободни места в детските градини може да постъпят и деца, навършили две години към началото на учебната година на постъпването. Предучилищното образоване е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 5-годишна възраст на детето. Задължителното предучилищно образование се осъществява в трета и четвърта подготвителна възрастова група. При недостатъчен брой за сформиране на отделна група от деца в съответната възрастова група може да се сформира разновъзрастова група.
 
Класирането при приема на деца в детските градини се осъществява на база на точкова система според 11 критерия. Най-често всеки от тях носи по 1 точка, две точки се получават за близост на адреса на семейството до детското заведение, където кандидатства; както и за децата без родители и близнаците. Сред другите критерии, които се точкуват са работещи или учащи родители, деца със СОП или отглеждани в институции, многодетни семейства, деца, чиито брат или сестра посещават същата  градина; семейства, в които има други деца с тежки заболявания; родители с трайно намалена работоспособност над 71%.
 
Заявление се подава по образец по електронен път (онлайн на сайта за прием) или на място в една от избраните детски градини. Директорът или оторизиран служител въвежда данните в електронната система, разпечатва заявлението и след преглед то се удостоверява от заявителя със саморъчен подпис. Всеки кандидат получава входящ номер.
 
Класирането се извършва по график, който се публикува на сайта за прием. То се прави според събраните от всяко дете точки. Приетите деца трябва да бъдат записани в срок от 10 календарни дни. При записване се извършва служебна проверка за неплатени месечни такси в детските ясли или в детските градини. Родителите/настойниците заплащат депозитна такса и подписват Декларация. Незаписаните в срок деца автоматично отпадат от приетите, губят входящия номер, с който са участвали в класирането, и могат да кандидатстват в следващи класирания с нов входящ номер и ново заявление. Записаните деца в първа възрастова група постъпват в детската градина в началото на учебната година.
 
Децата се приемат след представяне на изискуемите медицински документи. Ако не са извършени задължителните имунизации за възрастта, може да се направи изключение само когато са налице трайни противопоказания за имунизиране и децата са освободени по реда на Наредба № 15  от 2005 г.за имунизациите в Република България.
 
Преместване на записано дете от една детска градина в друга става при наличие на свободно място.