Училището по изкуства в Добрич празнува 35 години от създаването си
Училището по изкуства в Добрич празнува 35 години от създаването си / Община Добрич

СОУ"Св. Климент Охридски" празнува 35 години от създаването си и 30 години от разкриването на профилите по изкуства. Годишнините се отбелязват тържествено на днешния патронен празник на учебното заведение. От 18.00 часа в зала "Добрич" ще се състои голям концерт с участието на бивши и настоящи ученици, както и техни преподаватели. На сцената ще излязат Валя Димитрова, Дамян, "New 5" и още много талантливи поп и джаз изпълнители, завършили училище "Св. Климент Охридски". Това ще бъде първият от поредица благотворителни концерти, с които ще се набират средства за ремонт на концертната зала в училището, съобщи неговият директор Юлияна Герасимова.

Концертите ще преминават под наслов „35 години фамилия Охридски”, избран заради връзката между поколенията в учебното заведение. Голяма част от настоящите преподаватели в училището са негови бивши възпитаници, има и много ученици, чиито родители са учили в "Климент Охридски", подчерта Герасимова. По повод празника в учебното заведение е подредена и ретроспективна изложба, в която са включени творби на първите ученици, както и рисунки на настоящи преподаватели от времето, когато са били възпитаници на училището.

"Климент Охридски" отваря врати през учебната 1979-80 година като основно училище, а по-късно заради нуждата от музикални специалисти в региона е превърнато в училище по изкуствата, разказа Герасимова. Днес много от възпитаниците на училището вече са известни изпълнители, преподаватели по музика, ръководители на школи и формации. "Наши ученици са преподаватели и в музикални академии в Турция и Австрия, ръководители на хорове в Швейцария, Нова Зеландия и ЮАР, както и ръководители на едни от най-добрите музикални студия в София", посочи още Герасимова.

Тя съобщи, че училището има договор с Нов български университет, според който учениците от профилите "музика" и "изобразително изкуство" записват направо трети семестър във висшето училище. Университетът приема, че учебните планове на добричкото училище покриват материала от първата година на следването, обясни Герасимова.