Училищата в областта готови за новата учебна година
Училищата в областта готови за новата учебна година / Дарик Добрич - архив

Около 80 са получените заявки за свободни места за учители в Добричка област, като част от тях все още са незаети, съобщи в ефира на Дарик началникът на РИО на МОНМ Рина Иванова. До 15 септември всички училища ще са кадрово обезпечени, категорична бе Иванова. Очаква се навсякъде в региона новата учебна година да стартира нормално. Голяма част от сградите на училищата и детските градини са ремонтирани и обновени, навсякъде е подсигурен отоплителния сезон, директорите подготвят годишните учебни планове, информира още Рина Иванова. До 10 септември учебните помагала трябва да бъдат предоставени от дистрибуторите.

1650 първолаци ще прекрачат прага на училищата в областта на 15 септември по предварителни данни. Те са с около 120 по-малко спрямо миналата година. В наличните 72 основни и средни училища и около 100 детски градини в региона има условия за прием на 237 групи или общо 5621 деца на 5-годишна възраст, каза още Рина Иванова по повод състоянието на учебната база за задължителна предучилищна подготовка на петгодишните. Според просветния началник капацитетът на учебната база е с около 1000 бройки повече отколкото са 5-годишните деца в областта.

До момента в инспектората не са получени предложения за закриване на училища и детски градини, с изключение на закритите още преди лятото 4 детски градини в крушарските села Северци, Загорци, Абрит и Бакалово.

По повод на слуховете за отстраняването й от поста началник на РИ на МОНМ, Рина Иванова коментира, че прекаленото задържане на едно работно място и рутината не винаги са най-доброто нещо. „До началото на учебната година въпросът ще се изясни" - лаконична бе Иванова.