Ученици станаха мениджъри за ден в Областна администрация Добрич
Ученици станаха мениджъри за ден в Областна администрация Добрич / Областна администрация Добрич - Пресцентър

Областна администрация Добрич бе домакин на инициативата „Мениджър за един ден”. Областният управител Желязко Желязков прие в кабинета си двама десетокласници от СОУ „Любен Каравелов” -  Женя Живкова и Недялко Николов, които предварително бяха заявили желание да споделят един работен ден в институцията.

Спазвайки процедурните правила, младите мениджъри подписаха Договор за обучение в рамките на кампанията, информираха от Областна администрация. Според указаните задължения, заедно с Областния управител и организатора на инициативата „Джуниър Ачийвмънт България", трите страни обединиха усилията си за популяризиране и развитие на възможностите за сътрудничество между публичния сектор, бизнеса и образованието.

Областният управител поздрави  учениците за мотивацията им  да научат повече за държавната  институция и да се запознаят с добри административни практики. Той представи „визитката" на Областна администрация като структура на държавната власт, основните дейности и правомощия на звената, както и една от основните функции - предоставянето на административни услуги на гражданите.

В рамките на работния  ден, учениците се присъединиха към екипа на администрацията и се запознаха с практическите процеси и действия по документи. Интерес предизвика работата по две национални кампании - „Да изчистим България за един ден" и „Месец на Европа, април-май 2013”, по които Областна администрация работи в партньорство с общините от областта.

За „придобит" опит и  за успешни първи стъпки в административната дейност, младите мениджъри получиха сертификати от областния управител.

Инициативата „Мениджър  за един ден" се организира  за дванадесета поредна година  от фондация „Джуниър Ачийвмънт  България". Тя се провежда ежегодно  в над 100 държави по целия  свят. В нея  се включват  както висши държавни управници, така и утвърдени мениджъри от всички сфери нa бизнеса и обществения живот.