Трябва спешно да се реши проблемът с наводненията в село Батово
Трябва спешно да се реши проблемът с наводненията в село Батово / Дарик Добрич, архив
Трябва спешно да се реши проблема с наводненията в село Батово
90430
Трябва спешно да се реши проблема с наводненията в село Батово
  • Трябва спешно да се реши проблема с наводненията в село Батово

Пет са пострадалите къщи в село Батово от наводнението снощи, съобщи за Дарик кметът Мариана Димитрова. Водата е напълнила мазетата, като две от тях се обитават от хора. Залети са и дворовете на всички къщи, намиращи се около дерето, което минава през селото. Освен това е отнесена част от настилката на една от улиците, която е ремонтирана през август т.г. с 60 000 лева.

В Батово в последните десетина години наводнения стават често - по 2-3 пъти годишно, и винаги причината е една и съща - водосбор от нивите наоколо, който се излива в най-ниската точка в района, каквато се явява селото. Причина за безпрепятственото оттичане на водата към Батово е изсичане на горите в големи мащаби, каза кметът. Това е обсъждано многократно, но от отговорните институции посочват, че няма неконтролируема сеч. Все едни и същи домакинства страдат и хората са недоволни, коментира тя.

Превенция на бедствието може да се направи чрез прокарване на подземен канал в селото, каза Димитрова. Според нея, обаче, това не е по силите на бюджета на Община Добричка и трябва да се търсят други средства.

Чуйте още от кмета в звуковия файл.

В село Одърци снощи са наводнени 6 изби на къщи. От 2014 година насам това е четвъртото наводнение в района. Според специалисти освен изсичането на дърветата причината се крие и в земеделието. Тежките земеделски машини преуплътняват почвата и тя не може да поеме водата от валежите.

Община Добричка има готов проект за построяване на отводнителен канал в Батово на стойност 1,2 млн.лева. Чака се финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. Предстои утре да бъдат оценени щетите от наводнението в двете села.