Със седем постановки и нов режисьор стартира сезона добричкият театър
Със седем постановки и нов режисьор стартира сезона добричкият театър / netinfo

Общо седем заглавия влизат в афиша на театрално-продуцентски център „Йордан Йовков” през новия сезон, съобщи в ефира на Дарик директорът на центъра Иван Мандев. „Това е 83 – ти сезон за добричкия театър и първи за продуциращия център”, уточни Мандев, припомняйки, че през май тази година театрите в Добрич и Силистра бяха преструктурирани в общ театрално-продуцентски център със седалище в Добрич.

Трупата в Добрич започва работа по пиесата „Януари” на Йордан Радичков и това ще бъде първото представление за новата 2012 година. Спектакълът ще е режисьорски дебют на добричка сцена за Цветан Даскалов, който ще бъде назначен на щат в добричкия театър, съобщи още Мандев.

„Изпращаме една много трудна преходна година, когато се преструктирира цялата театрална система, ние обаче се справихме благодарение и на финансовата помощ на община Добрич и успяхме дори да излезем на печалба” – коментира Иван Мандев. Той обяви, че реализираната печалба  от продажба на билети от началото на годината до момента е над 100 000 лева, а над 20 000 зрители са посетили театъра, което до сега е било една химера. Според него един такъв културен институт не може да се самоиздържа, но  може да просперира при положение, че се води правилна мениджърска и репертоарна политика.

На 13 декември едно от хитовите заглавия в афиша на добричкия театър – моноспектакълът „Лалугер” на Николай Урумов ще гостува в дом „Витгенщайн” във Виена, съобщи още директорът на продуцентския център. През зимния сезон представления ще има само в обновената камерна зала. Проектите за отопление на голяма зала са готови, но се търси финансиране, информира Мандев. Той бе категоричен, че съкращение на щата няма да има, а предстои увеличение на творческия екип.  „Театърът е преструктуриран, оттук насетне трябва да надграждаме и той да се превърне в крепост на културата за региона и трайно да влезе в националния културен афиш” – каза още Иван Мандев.