Събират допълнителни доказателства по дело за убийство
Събират допълнителни доказателства по дело за убийство / Окръжен съд Добрич - пресцентър

Окръжен съд – Добрич изслуша  две експертизи и свидетели по наказателно дело срещу 57-годишния Никола Ив. От добричкото село Стефаново. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 14 срещу 15 февруари 2012 г. в с.Стефаново, умишлено е умъртвил 67-годишен мъж от същото село, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост.

Днес съдът прие тройна съдебно-медицинска експертиза, която изследва времето на настъпилата смърт и биологичния материал, открит по облеклото на подсъдимия, както и съдебно-психиатричната експертиза на свидетел по делото.

Делото бе отложено за разпит на поискани от държавното обвинение нови свидетели и заради неполучена медицинска справка. Процесът ще продължи на 18.09.2013 г.

Пресцентърът припомня, че според обвинителния акт подсъдимият и пострадалият били в близки отношения и почти ежедневно прекарвали времето си заедно. На 14.02.2012 г. около 08,30 ч. 67-годишният мъж посетил в дома му Никола Ив., тъй като имали уговорка да му помогне да извадят малко паркет от старото училище в селото. Двамата се отправили към къщата на пострадалия, където изпили по около 100 гр. домашна ракия. Малко по-късно отишли в училището, където извадили паркет. Около 11,55 ч. се върнали в дома на пострадалия и заедно прекарали деня. Около 18.00 ч. съседи на 67-годишния мъж се връщали от празник в пенсионерския клуб и от улицата му извикали, за да го поздравят. Той се показал на вратата на приземния етаж на дома си и казал, че празнува с Никола Ив. В този момент според свидетели, Никола се появил до оградата на дома на жертвата и заявил: ”Тук ще става меле.”

По данни на други свидетели подсъдимият се прибрал в дома си около 22,30 ч. на 14.02.2012 г. На 15.02.2012 г. около 13,55 ч. той отишъл в кметството на с. Стефаново и заявил пред служителка там, че пострадалият е заклан с брадва. От кметството уведомили органите на полицията и оперативно-следствена група извършила оглед на местопроизшествието. Тялото на 67-годишния мъж било намерено в стая на приземния етаж на дома му.

Според обясненията на подсъдимия той напуснал дома на пострадалия около 16,50 ч. на 14.02.2013 г. и се прибрал. На следващия ден излязъл около 09,30 ч. от дома си и отишъл при приятеля си. Намерил го мъртъв на земята в дома му. Веднага се отправил към кметството, за да съобщи, но там не намерил никого. Затова се прибрал у дома си, а по-късно се върнал и съобщил.