Събират детски рисунки, посветени на орлите
Събират детски рисунки, посветени на орлите / БДЗП

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) провежда ученически конкурс за рисунка. Той е посветен на дневните грабливи птици и протича под мотото "Орлите са красиви!". Участие могат да вземат ученици с художествен талант от цялата страна. Рисунките трябва да бъдат не по-малки от 25 х 25 см, техниката е по избор на участника. Оригиналите остават в БДЗП.

Рисунките ще бъдат приемани в Добрич в Художествената галерия до 14 октомври т.г. заедно със заглавие на творбата, трите имена на автора, възраст, адрес, имейл, телефон. Те могат да се изпращат и на адрес 1111 София, п.к. 50. На 1 ноември ще бъдат обявени победителите.

Жури ще избере шест от произведенията, които ще бъдат включени в календар за 2012 година. Наградите за авторите им са бинокъл Olympus 8x40 DPSI, определител на широко разпространените птици в България и календар с отличените рисунки.

Целта на конкурса е да предизвика интерес у младите хора към света на птиците, да ги подтикне да потърсят информация за тях, да бъдат любопитни за начина им на живот, местообитанията и навиците им, посочват от БДЗП. От организацията се надяват да събудят любов към природата сред подрастващите и у тях да се изгради активна гражданска позиция по проблемите на опазване на околната среда.

В България днес могат да се наблюдават над 30 вида дневни грабливи птици. Част от тях са широко разпространени - мишелов, керкенез, малък ястреб, но други като царския орел, ловния сокол и египетския лешояд, са на границата на изчезване от дивата природа у нас.