Стилиян Митев
Стилиян Митев / netinfo
Бившият директор на Областната дирекция „Земеделие“ – Добрич Стилиян Митев отрече обвиненията за умишлено бездействие по служба. Специализираното звено "Антикорупция" обвини Митев, че с негово знание земеделски имот до морето в Кранево се ползвал незаконно за курортна дейност.
 
Бившият директор на ОС "Земеделие" в Добрич Стилиян Митев е обвиняем в престъпление по служба
 
Стилиян Митев бе обвинен за умишлено бездействие по служба, осъществено в рамките на периода на неговото управление на ОСЗ – Добрич, информират от Софийска градска прокуратура. Бездействието се е изразило в това, че е допуснал поземлен имот, собственост на държавен поземлен фонд, с площ от почти 15 декара в землището на село Кранево, община Балчик и граничещ от изток с морски плаж „Кранево-север“, да се ползва без правно основание от концесионера на плаж „Кранево-север“ – „Макситур Бряг на изгрева“-АД. Въпросният земеделски имот, освен, че се е държал без правно основание от концесионера, не се е ползвал по предназначение – за земеделска дейност, а за курортна дейност, т.е. като урбанизирана територия, без статута на земята да е бил променян по надлежния ред, уточняват от прокуратурата.
 
В периода 2009 г.-2013 г., в земеделския имот е било реализирано незаконно строителство на двуетажен хотел, на питейно заведение „Винарна“, на кухненски блок, на павилиони, на бунгала и на метални конструкции, които са се ползвали през летния туристически сезон. Незаконното строителство е било реализирано от концесионера „Макситур Бряг на изгрева“ – АД, както и от дружеството „Митев“ – ЕООД - Добрич, което пък, считано от 07.11.2007-ма година, е имало сключен подизпълнителски договор (със срок на договор – 6 години) с концесионера за стопанисване на северния плаж село Кранево. Едноличен собственик на дружествените дялове и управител на „Митев“ - ЕООД, гр. Добрич е бил и понастоящем е Димитър Митев – баща на Стилиян Митев. Приходите от незаконната курортна дейност, осъществявана в държавния земеделски имот, са отивали изцяло в полза на концесионера и на търговското дружество, собственост на бащата на обвиняемия.
 
Във връзка с това Стилиян Митев изпрати опровержение до медиите. Ето какво пише в него:
 
„Още през 1994 г. фирма „Макситур“ ООД изгражда комплекс с наименование „Бряг на изгрева“ – с. Кранево, общ. Балчик  в имот 39459.25.40.
 
Държавна приемателна комисия през 1999г., съставена със Заповед № 145 от 16.06.1999 г. на Директора на ДНСК  е изготвила протокол – образец  Акт 16 за въвеждане в експлоатация на построените  обекти в имота. Имотът е застроен  преди 1999 г., а не в периода 2009-2013 г.
 
Не съм извършил нито умишлени, нито непредпазливи бездействия по служба. Точно обратното – изпратени са множество писма до компетентните органи, в които е описано фактическото положение на имота през периода, в който съм бил директор на ОД- „Земеделие“-  Добрич.
 
Категорично не са верни твърденията, че в периода 2009 – 2013г. в имота е било реализирано изграждането на двуетажен хотел, питейно заведение, кухненски блок, бунгала и метални конструкции. Дори в писмо на РО „НСК“ е констатирано, че в имота не е установено незаконно строителство.
 
Относно договора за подизпълнение следва да бъде посочено, че същият е сключен още през 2007г. , а не в периода 2009- 2013г. и има за предмет  „Стопанисване и експлоатация на плажната ивица Кранево – север“, а не за горепосочения имот.
 
По никакъв начин не съм облагодетелствал с действията си фирми на моето семейство, дори напротив, периодът на извършените мероприятия е 15г. преди изпълнението на моите служебни задължения, с което още веднъж се доказва че няма извършено умишлено облагодетелстване.
 
Задълженията на всеки един директор на ОД „Земеделие“ включват стопанисването на имотите от ДПФ с правомощия, дадени му от Министъра на земеделието и храните. Правомощията на директора на ОД „Земеделие“ включват  изземването на земеделски имоти, а не на имоти, в които е извършено строителство още през 1994 г. и е издаден  Акт 16 през 1999г.“