/ Областна администрация
Създадената през 1953 г. Станция по кайсията Силистра, заедно с други 13 структури в страната, вече е част от държавно предприятие към Селскостопанска академия София. Това се случва 40 години след основаването й, съобщават от Областна администрация Силистра.  
 
Станцията е към държавното предприятие след министерско постановление в резултат на промени в законодателството, отнасящо се до Селскостопанска академия, и от м. юли се работи по устройствен правилник. Единствената по рода си българска станция, занимаваща се с един от емблематичните добруджански плодове, от който се съхраняват и развиват в момента образци от над 250 сорта.

М
ежду 10 и 15 от тях се използват най-активно от българските овощари, които все по-често се снабдяват с нови сортове и благодарение на контакти в чужбина. „Екипът ми е от 7 души, като основно това е администрация и работещи по основните дейности на станцията“, заяви директорът на станцията Александър Любенов, който в момента е докторант към Селскостопанска академия с тема, свързана с молекулярни и генетични изследвания на кайсията.
 
Към Станцията има и специализирана в сферата на лозарството модерна лаборатория, създадена преди няколко години при осъществяването на румъно-български проект „Трансграничен център по винопроизводство и лозарство. Терасите на Дунав“. Наскоро от румънска страна отново е проявена инициатива за съвместно използване на съоръжението, за работата на което обаче няма щатен лаборант.